fbpx „Избери, за да помогнеш” подкрепя 15 обществени каузи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

„Избери, за да помогнеш” подкрепя 15 обществени каузи

Петнайсет значими здравни, социални, културни и еко каузи получиха общо 128 111 лв. от традиционната дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“ на Райфайзенбанк. От създаването на благотворителната инициатива през 2009 г. досега банката, служителите и обществото помогнаха за реализирането на 298 проекта с над 3.7 млн. лв. От тях над половин милиона лева бяха събрани от широката общественост, благодарение на непрестанно нарастващото доверие в кампанията и оказаната помощ за повече детски усмивки, по-малко самотни възрастни хора, повече живи традиции и по-зелена България.

Най-много средства в 13-тото издание на „Избери, за да помогнеш“ събраха социалните проекти на Фондация „За нашите деца“ за работа с деца със специфични потребности (25 297 лв.) и Каритас България за грижи за самотни и болни възрастни хора (12 434 лв.), както и здравните каузи на президентството Българската Коледа (21 128 лв.) и на Клиниката по пулмология на ВМА за лечение на постковид усложнения на белите дробове (14 208 лв.).

В сфера Култура и образование най-много средства събра Рилският манастир за работилница за реставрация и съхранение на застрашена от изчезване книжнина. Най-подкрепената кауза за опазване на околната среда е инициативата на Югозападното държавно предприятие за залесяване на 15 дка гора в Рила, Пирин и Родопите, и провеждане на часове за екологично възпитание на ученици.

През 2021 г. „Избери, за да помогнеш“ събра финансиране още за проекти на Националния археологически музей, Фондация „Първите три минути“, многопрофилните болници в Монтана и Кърджали, Българският фонд за женитe, Конкордия България, Фондация „Х.Степич“, SOS Детски селища и Природен парк „Шуменско плато“.

Средствата вече са преведени на организациите и предстои осъществяването на проектите, като в рамките на годината на сайта на инициативата izberi.rbb.bg ще бъдат публикувани отчетите за изразходването им.