fbpx Изключителен ръст при експорта на компютърен хардуер | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изключителен ръст при експорта на компютърен хардуер

Силно второ тримесечие на годината отбелязва обема на доставките на компютърен хардуер в България, който отбеляза 4-годишен максимум на фона на слабия икономически ръст в страната. Това показват данните от пазарно изследване на агенция CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co.,
Отново най-силната част на компютърния пазар в България се оказаха портативните компютри. Но този път към тях се присъединиха и компонентите, частите и UPS устройствата. На фона на поредния разочароващ спад в принтерния пазар, учудващо силен ръст отбелязват MFU.
Тренда остава негативен за доставките на цифрови камери и монитори.
За разлика от Q1, Q2'12 донесе добри новини и за пазара на мобилни телефони в страната – резултати, вероятно повлияни от непрекъснатите анонси на нови смартфони от водещите световни брендове. Като цяло обаче доставките на телекомуникационно оборудване се сриват.

Интересна картина обаче се очертава къде е реализиран този ръст в доставките на компютърен хардуер. Печелившите се оказват основно в ритейл канала, което е ясен признак, че продажбите вървят основно към потребителите в SOHO.сегмента.

Още по-голяма изненада се оказват и резултатите за ескпорта на компютърен хардуер. Данните сочат, че Q2’12 с 24,1 млн. евро износ е направо шампион за последните шест години.