fbpx Изкуственият интелект и нанотехнологиите са бъдещото, според д-р Мичио Каку | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изкуственият интелект и нанотехнологиите са бъдещото, според д-р Мичио Каку

Изкуственият интелект и нанотехнологиите са бъдещото, според д-р Мичио Каку

Световноизвестният физик и футурист д-р Мичио Каку посети страната ни по специална покана на VMware България. Една от най-широко разпознаваемите личности в съвременната наука се срещна със служителите на VMware в София. Темата на дискусията бе „Бъдещето на ума и следващите 20 години в еволюцията на човека и технологиите“.

Лекцията бе част от програмата „VMware Speaker Series“ – уникална възможност за служителите на VMware и техните гости да чуят на живо и да се включат в предизвикателни дискусии с участието на световноизвестни лектори от най-различни сфери на бизнеса, науката, предпримачеството и други.

VMware България кани всяка година популярни мотивационни лектори, давайки възможност на присъстващите да чуят различна гледна точка за света и да ги вдъхнови да бъдат още по-успешни в това, което правят. Програмата е само един от начините, по който компанията инвестира в развитието на своите служители. Благодарение на усилията и развитата експсертиза, за своите десет години от създаването си, офисът в България се превърна в един от топ три ключови стратегически развойни центрове за VMware в световен мащаб и основен хъб за разработки и иновации на компанията в регион ЕMEA (Европа, Близкия Изток и Африка).

По време на лекцията си в София, д-р Мичио Каку постави акцент върху теми, движещи бъдещето напред като изкуствения интелект (AI), данните и анализите, дигитализирането на индустриите и други. Като физик-теоретик, автор на бестселъри и световноизвестен лектор, той е познат по цял свят като футурист и популяризатор на науката. Като един от създателите на теорията за струнните полета, той продължава усилията на Айнщайн в обединяване на фундаменталните сили на природата в унифицирана теория за всичко. Д-р Каку предсказва тенденции, касаещи бизнеса, медицината, финансите, образованието и начинът ни на живот, основан на най-новите достижения в науката.

"Четвъртата вълна в технологичната революция ще бъдат изкуственият интелект и нанотехнологиите. Те вече навлизат в много аспекти от живота ни. Ще дойде момент, в който всичко, което ни заобикаля ще бъде базирано на AI - ще можем да обсъждаме маршрути с автомобила си, да търсим консултация с Робо Лекари и Робо Адвокати, да се информираме в реално време за биографията на познати и непознати хора, и др.", сподели д-р Каку.

"Дигитализирането на човешкия геном ще бъде следващият голям пробив в медицината. Ще можем да изграждаме тъкани и органи от собствените си клетки, да идентифицираме тежки заболявания поне 10 години преди да са се развили, да провеждаме хирургични процедури, ползвайки компютърни технологии и отдалечени системи", допълни той.

"Основната разлика между човека и изкуствения интелект е наличието на съзнание и разум при хората. Развитието на AI ще мине през няколко фази, докато стане сравним с човешкия интелект. Очаквам това да се случи към края на века".