fbpx Излъчиха победителите в конкурса „Икономика на светло“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Излъчиха победителите в конкурса „Икономика на светло“

За първи път вчера на официална церемония в присъствието на министър-председателя на Република България г-н Пламен Орешарски станаха известни победителите в конкурса за награди „Икономика на светло” за 2013 г. „Фактът, че зад номинираните за днешните награди „Икономика на светло” има институции, организации и медии, показва, че желанието да се работи по правила се споделя от все по-голяма част от обществото. Борбата със сивата икономика ще бъде ефективна само когато стане кауза на всеки от нас”, каза Орешарски.

Победител в категория „За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ стана Икономически и социален съвет на Република България. Мотивът за избора бяха за действията и цялостна роля на Съвета за подобряване на гражданския диалог в България.

В категорията „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика“ наградата получи Телевизия „България Он Ер“. Телевизията бе отличена за активна позиция и продукции, показващи усилията на социалните партньори за ограничаване и превенция на неформалната икономика.

Наградата „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“ бе присъдена на Министерски съвет на Република България - за възстановяване в срок на дължимия ДДС и ускоряване процеса на разплащане към бизнеса по изпълнени обществени поръчки и проекти по Оперативните програми.

Националният конкурс за награди „Икономика на светло“ се проведе за първи път тази година. Конкурсът се организира от Асоциация на индустриалния капитал в България и Национален център „Икономика на светло“. Призьорите бяха определени от специално създадено за целта експертно жури, формирано от 100 изявени личности от областта на икономиката, научните среди, бизнеса, финансите, политиката, медиите. Експертите направиха своя избор чрез попълване на анкетна карта с публично излъчените и оповестени номинации в отделните категории на националния конкурс.