fbpx Изложба “16 млади фотографи” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изложба “16 млади фотографи”

На 8 юни в галерия “Юзина” се открива изложбата “16 Млади фотографи”. Проектът предвижда в рамките на месеца на фотографията да бъде представена фотоизложба на съвременни млади фотографи от новата магистърска програма на Художествената академия. Ще бъдат показани 16 автори – дипломирани и настоящи магистри, които имат интерес към използването на фотографията като медия за създаване на съвременно изкуство. Куратор на изложбата е Иван Кюранов.

Идеята на проекта е да бъдат представени творческите постижения на възпитаниците на Националната Художествена академия. Лиляна Караджова, Велина Кокалова, Борис Янев, Елена Иванова, Камелия Магунска, Леда Ванева, Пламен Момчилов, Ваня Божева, Ивона Начева, Екатерина Стаменова, Дени Кирилова, Аделина Каневчева, Ивайло Божинов, Велин Петков, Красимира Серафимова, Ралица Георгиева са млади фотографи, които работят в различни художествени посоки. В следствие на едно по-различно обучение, стимулиращо предимно творческото художествено мислене, те постигат много интересни и забележителни резултати през последната година от следванетo си. Поради тази причина и произведенията им се отличават с ярко изразена индивидуалност и характер.

Експозицията е много разнообразна и включва произведения, които кореспондират пряко с визуалните принципи на други изящни и приложни изкуства – живопис, графика, метал, мултимедийна инсталция, плакат, сценография. Използвани са разнообразни подходи, като творбите са изпълнени в различни професионални фотографски техники и материали, съобразени с конкретните идеи.

Целта на магистърската програма “Фотография” е да запознае студентите с развитието и огромните възможности на фотоизображението, с неговия език и естетика, с теоретичната и техическата му основа и не на последно мястото със значението му и използването му за създаване на съвременно изкуство по света и в България.