fbpx Изложба представя българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Изложба представя българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО

Министър Христо Проданов откри изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ в „Музей на туризма“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

„Културното наследство е много важно за България, то отваря врати за изцяло нов туризъм в страната ни“, заяви министър Проданов.

Паната в изложбата разкриват седем обекта, представящи културното наследство на България, два обекта на природното наследство и един сериен обект, в който участва и България. Могат да се видят гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ като част от сериен обект на ЮНЕСКО „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“, Ивановските скални манастири, Природен резерват „Сребърна“, Свещарската гробница, Мадарски конник, Национален парк „Пирин“, Боянската църква, Казанлъшка гробница, Старинния град Несебър и от Рилския манастир. Те са представени чрез професионални художествени фотографии и триезични научно издържани текстове.

Изложбата се реализира в партньорство с Министерството на туризма, Музея за туризъм, УНИБИТ, Държавен културен институт към министъра на външните работи, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. 

На събитието присъстваха още д-р Мартин Захариев, заместник-председател на Национален борд по туризъм, проф. д-р Евгений Велев, директор на Музея на туризма, преподаватели, студенти, представители на Българския туристически съюз и други. 

Експозицията може да бъде видяна в сградата на УНИБИТ на бул. „Шипченски проход“ 69А, София, жк. Христо Смирненски, Слатина до края на март 2022 година.