fbpx Извънредната противоепидемична обстановка се удължава до края на юли | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Извънредната противоепидемична обстановка се удължава до края на юли

Извънредната противоепидемична обстановка се удължава до края на юли, каза днес по обяд на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Решението е взето по време на среща днес с премиера Бойко Борисов, с представители на Националния оперативен щаб, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев.

Целта е запазване на възможността на министъра, в зависимост от развитието на обстановката, да има условия за намаляване на нивото за разпространение на вируса. „Решихме и да се засили контролът за спазване на противоепидемичните мерки и ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола, както и ако е необходимо, да въвеждат нови мерки в съответния регион“, добави още той. Ще им препоръчаме да намалят до минимум масовите мероприятия.

Ще продължи изготвянето на анализи за лицата, носители на вируса, на заразените, които са в болници, настанените в интензивни структури, лицата под домашна карантина, разпространението на коронавируса и др.

Предстои издаването на заповед за подробно изясняване на носенето на защитни маски, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Днес или утре ще бъде издадена и заповед за гражданите, които ще могат да влизат в България, както и за тези, които ще бъдат под 14-дневна карантина.

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През май е започнало изпитване с лекарство, екипът е български, набрани са 30 пациенти. Клиничното изпитване са прави в 9 болници. Към края на месеца ще има първични резултати, допълни Кирилов.