fbpx Jaguar F-Pace 25d: ние, дивите котки се надушваме | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Jaguar F-Pace 25d: ние, дивите котки се надушваме

Jaguar F-Pace 25d: ние, дивите котки се надушваме

етикети

Гледаме се с голямата червена котка - тя спокойна, аз настървена - да видим кой кого ще надбяга. Ясно си давам сметка обаче, че тя е много по-мощна и много по-силна от мен, и въпреки това зависи от моето желание. В сърцето на Ягуара изковано от новия 2,0-литровия 4-цилиндров дизелов двигател Ingenium с двоен турбокомпресор е събрана мощността от 240 конски сили.

 

Спомням си, когато за първи път се срещнах с Jaguar F-pace през 2016 г., тогава моят колега ме уверяваше, че това е най-красивият SUV, който съществува, но аз не бързах да се съгласявам, защото по принцип съм характер, който не се дава лесно. Днес обаче съм категорична, че съм готова да се отпусна безусловно в лапите на този наистина впечатляващ автомобил. Готова съм дори да кажа всичкоизразяващото „уау” и да му се отдам. Боже! И в това червено - Italian Racing Red…!

Продължавам да ахвам, защото в интериора се разиграва класика по Стендал от комбинацията на черна и червена перфорирана кожа (всъщност червеното е любимият ми цвят). Настанявам се в красивата и изключително удобна, иначе спортна седалка, която се регулира в десет посоки. Потегляме бавно в петъчния трафик, но усещам как машината сдържа нрава си – точно както хищното животно крие острите си нокти под меките възглавнички на лапите, докато не го ядосаш. Усещам как само малко да натисна педала и е готов за спринт.

 

Колкото и да съм възпитан шофьор и колкото самата аз да прокламирам спазването на правилата за движение, все пак имам праг на поносимост - страшно ме изнервят шофьорите, които се буквално пълзят, докато се изнизват цифрите на зеления светофар. Появява се празно място за секунди в съседната лента, натискам педала, рев на звяра и ... излитам - въртящият момент от 500 Nm метра си казва думата. И след моментното изригване - отново спокойствие.

 

Ще оставя поезията, за да отдам дължимото на инженерите - усъвършенстваният дизелов Ingenium двигател e с подобрени бутала, колянов вал и горивни инжектори и е първият 4-цилиндров агрегат на Jaguar Land Rover, който използва двоен турбокомпресор. Последователната конфигурация увеличава мощността при високи обороти на двигателя и същевременно подобрява реакциите при ниските обороти (ето защо ме изстреля на светофара). Този двигател е комбиниран с 8-степенната автоматична кутия, която постига ускорение от 7,2 секунди до 100 км. и би трябвало по каталог да има среден разход от 5,8 л/100 км. Определено ми се вижда почти непостижим – моят разход беше с около 2 - 2,5 литра отгоре. Но да не забравяме, че говорим за почти двутонна машина (1,9 тона).

 

 

В съботния ден се отдавам просто на шофиране за удоволствие. Спортният кожен волан е легнал много добре в дамските ми ръце, а електроусилвателят композира отличното му изпълнение. Наслаждавам се на класния интериор - 10.2-инчов сензорен екран с 4-ядрен процесор, който реагира моментално дори и с леко натискане, предна и задна камери с отлична проекция, много място и обем, като обръщам специално внимание за щедростта, която предоставя на задните пътници. Интересно е, че екранът с оборудван с Dual View технология, която позволява шофьорът и спътникът му да си го поделят и да гледат две различни картини, например. И докато слънцето се радва на красивият червен силует,  аудио системата Meridian щедро сипе звуците от последните музикални хитове. Хайде, Volume max!

 

Освен, че F-PACE е истински красавец, потвърдено и от приза „Най-добър автомобилен дизайн в света за годината“ за 2017 г., той е пълен модерни технологии за безопасност, които го правят изключително сигурен автомобил. В стандартното оборудване влизат автономна аварийна спирачка със засичане на пешеходци, която буквално сама спира колата, ако ситуацията стане критична. Освен това на разположение са засичане на трафик отпред, асистент за придържане в лентата, адаптивен автопилот с функция Queue Assist (автоматично намалява скоростта, ако автомобилът отпред забави и като се освободи платното връща на първоначалната скорост), следене на приближаващия отзад трафик, асистент за следене на мъртвата точка. „Умният” автомобил следи и кормилното управление, спирачките и педала на газта и ако усети умора, започва да издава звукови предупреждения. Всъщност машината почти мисли вместо вас.

 

В неделната утрин се отправяме към планината, бягаме от натежалия над София смог. А там слънцето се е позиционирало на кристално синьото небе и се оглежда в снега по полетата. Ще вкарам F-Pace в снега – все пак е с AWD система и с просвет от 213 мм. Знам, че допълнително системата Adaptive Surface Response (ASR) прави задвижването 4х4 много ефективно дори и при трудни пътни условия. При съвсем тежки условия на помощ идват и системите на Jaguar All Surface Progress Control и Low Friction Launch. Но както преценявам, въпреки девствения сняг, теренът не би трябвало да е сложен. Така се и оказва – автомобилът или по-скоро аз, просто не усещаме, че има някаква разлика в настилката, която „хрупа” под огромните гуми с 20-цолови джанти.

 

В интерес на истината не си представям, че пътуването извън пътя е основното преживяване на този красавец, въпреки, че ако се наложи може да прегазите с него и половин метрово водно препятствие. По-добре с F-pace е да стигнете до пистата, да се разходите из града и съберете някой и друг искрено завистлив поглед, да метнете саковетe и големите шапки в багажника (цели 650 л) и да отпрашите към морето през лятото. Със сигурност с този автомобил ще се надушите, така че всеки миг да изпитвате удоволствието, заради което е създаден.