fbpx Jaguar Land Rover изпитва нови технологии за свързаност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Jaguar Land Rover изпитва нови технологии за свързаност

Jaguar Land Rover изпитва нови технологии за свързаност

Jaguar Land Rover демонстрира най-новите си технологии за свързан и автономен автомобил като част от демонстрациите на UK Autodrive, които се провеждат в технологичния парк MIRA. В първи по рода си проект в Обединеното кралство, Jaguar Land Rover работи заедно с Ford и Tata Motors по проект за изпитване на технологии за свързаност, които ще позволят в бъдеще на автомобилите да „говорят” помежду си и с пътната инфраструктура, например със светофарите.

Технологиите за свързан и автономен автомобил са едни от изследователските приоритети на Jaguar Land Rover. Компанията създава автопарк от над 100 изследователски автомобила за разработване и изпитване на широка гама технологии за свързаност и автономно управление през следващите четири години. В дългосрочен план тези технологии ще подобрят усещането зад волана и ще направят шофирането по-интелигентно, по-безопасно и дори по-екологично в следващите години.

Jaguar Land Rover разработва технологии за автомобили с изцяло автономно и полуавтономно управление, за да подпомогне водача в по-трудните и скучни части от шофирането и същевременно да запази приятно усещане зад волана. Визията на компанията е да направи автономния автомобил надежден във възможно най-широкия спектър от реални условия на шофиране,на пътя или офроуд, както и при различни метеорологични условия.

Благодарение на Advanced Highway Assist автомобилът може да изпреварва автоматично други превозни средства, както и да остане в своето платно на магистралата без да е необходимо водачът да докосва волана или педалите.

Electronic Emergency Brake Light Assist предупреждава водача, когато автомобилът отпред натисне рязко или неочаквано спирачките. Това е особено полезно при шофиране в гъста мъгла или ако автомобилът отпред не се вижда.

Представете си, че пътувате из централен Лондон или Париж без да е необходимо да спирате на светофари, тъй като те винаги светят в зелено. Това би било възможно с Green Light Optimal Speed Advisory. Автомобилът се свързва със светофарите и съветва водача за най-подходящата скорост на шофиране, необходима за достигане на светофарите, когато светят зелено. Това ще подобри трафика, CO₂ емисиите, както и усещането при шофиране.