fbpx Как да изберем най-добрата четка за здрави зъби? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Как да изберем най-добрата четка за здрави зъби?

Близо 2.3 милиарда души страдат от кариеси или разчитат на зъбни протези в резултат на лоша устна хигиена. Поради тази причина, неправилната грижа към зъбите бе обявена за проблем на общественото здраве в световен мащаб от Световната здравна организация (СЗО). Според проучване на Академията по обща стоматология пък, средностатистическият човек в САЩ отделя едва 45-70 секунди за миене на зъби дневно. Това вероятно е и една от осовните причини да има толкова много стоматологични проблеми по света.

При липса на правилно и редовно миене на зъбите, киселинността на натрупаните бактерии започва да атакува зъбния емайл, така нареченото защитно покритие на зъбите. Кариеси, плака, лош дъх и гингивит са само част от стоматологичните проблеми, които могат да последват. Развиването на състояния като диабет, сляпота и дори сърдечен удар също са свързани с лошата устна хигиена.

За да бъдат избегнати подобни здравословния проблеми, здравните експерти на шведския бранд FOREO представят няколко основни практични съвета за поддържането на здрави зъби и красива усмивка.

Правилното и редовно миене на зъбите е особено важно. Ако не миете зъбите си добре, киселината от бактериите, които вече са в устата ви, ще започне да атакува зъбния ви емайл. А един от възможните нежелани резултати е кариес. Нелекуваните кариеси могат да доведат до абсцеси под венците, които потенциално могат да бъдат причина за някаква форма на пародонтално заболяване, като гингивит или пародонтит. Почти 50% от възрастните на възраст 30 и повече години имат пародонтоза и въпреки че някои от тези състояния са причинени от генетиката, миенето на зъбите може да намали шанса от развитие на инфекции и възпаления на венците.

Според Американската дентална асоциация (ADA) препоръчителната продължителност на миене на зъби е 2 минути. Препоръчва се да миете своите зъби 2 пъти дневно – веднъж сутрин и още веднъж вечер преди лягане. При пропускане на вечерното измиване, зъбите натрупват и задържат бактерии до следващата сутрин.

Най-чести грешки при миенето на зъби

Според FOREO, една от най-често срещаните грешки в поддържането на добра устна хигиена е използването на една и съща четка за зъби прекалено дълго. Четката за зъби трябва да бъде сменяна с нова на всеки 3-4 месеца, като изтъркването на влакънцата на четката е ясен знак за нужда от смяна.

Друга основна грешка е неупотребяването на конци за зъби, чиято редовна употреба спомага предотвратяването на заболявания на венците.

Употребата на четки за зъби с твърд косъм е доказан причинител на кървене на венците.

Миене на зъбите по-малко от два пъти дневно и с продължителност под 2 минути.

Съхранение на четката за зъби на непроветливо място или в контейнер непосредствено след измиване.

Правилната четка

Изборът на правилната четка за зъби е първата стъпка в стоматологичната грижа. Американската дентална асоциация (ADA) препоръчва четката за зъби да се сменя веднъж на сезон, а FOREO вече разработи четка за зъби, която може да издържи до 6 месеца.

Както ръчните, така и електрическите четки за зъби са ефективни при почистване на плаката. И все пак, според FOREO електрическите за зъби са малко по-ефективни поради способността им да извършват микро-движения. Учените установяват, че хората, които използват електрическа четка за зъби, имат по-здрави венци, по-малко кариеси и запазват зъбите си за по-дълго в сравнение с тези, които използват ръчна четка за зъби.

Електрическата четка за зъби трябва да е нежна към зъбите и венците. Последният модел eлектрическа четка за зъби на FOREO – ISSA 3 има уникална хибридна глава с изключително мек силикон, устойчив на бактерии, за нежно масажиране на венците. Освен това, FOREO ISSA 3 разполага с по-здрави PBT полимерни влакна, които експертно разграждат плаката и специална почистваща задна част на главата за език и бузи.