fbpx Как да намеря добър юрист и колко струва? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да намеря добър юрист и колко струва?

Как да намеря добър юрист и колко струва?

На пазара на юридически услуги в България, за предоставянето на една и съща услуга, може да получите оферта за 100 лв. и за 10 000 лв. Разбира се, примерът е съвсем условен, но показва липсата на установени ясни правила при определянето на цените на юридическия труд. Законодателят е направил редица опити в тази насока с приемането на различни законови и подзаконови нормативни актове. За съжаление обаче, липсата на реален институционален контрол по спазването им, автоматично води и до честото им нарушаване и игнориране. Наблюдават се залитания и в двете крайности – от предлагане на дъмпингови цени, под минимално установените, до нереално високи стойности, предлагани от юристи-опортюнисти, чието верую е „ден година храни“. Както и в други области, високата цена невинаги е гаранция за качествен продукт. Но и обратното също е вярно – евтиното почти винаги излиза по-скъпо.
Съветваме ви да търсите баланса, оптималната комбинация между цена и качество. Преди всичко заложете на трайни отношения с юрист, с който вече сте работили. Не позволявайте цената на предоставяните от вашия юрист услуги да бъде водещ фактор при вземането на решение. 
 
Как да намеря добър юрист?
 
Един от сложните въпроси, на които трудно може да се даде универсален отговор. Безконтролното свръхпроизводство на юристи от множеството юридически факултети в България, на практика „наводни“ пазара на правни услуги, в това число и с много нискоквалифицирани кадри. Уви, нито учебното заведение, нито оценките от дипломата, могат да бъдат гаранция за това, че срещу вас седи компетентен професионалист. Ето защо, намирането на добър юрист нерядко се оказва сериозно предизвикателство. Погрешният избор би могъл да струва скъпо, а дори и да се окаже фатален за търговеца.
Съветваме ви, преди да се доверите, потърсете препоръка от приятел или партньор, поинтересувайте се от досегашния опит и работа на юриста, с който възнамерявате да имате отношения, областите, в които практикува, започнете отношения като възложите нещо по-дребно, след което да преминете към по-сериозни правни задачи и т.н. Отговорът на всеки от тези въпроси ще ви помогне да вземете правилното решение.

Facebook коментари