Как да направим ваканционното пътуване по-приятно и успешно

Всяка година безброй туристи в цяла Европа се отправят на дълги пътувания с кола, за да се наслядат на своите любими летни дестинации. Миналата година 42% от всички европейци са пътували в чужбина с наземен транспорт, 65% от тях – с кола или друго моторно превозно средство. Но с многото пътувания идват и предизвикателствата като пренатоварени автомобили, шумни семейни ваканции и екстремна горещина. Проучванията показват, че 32% от проблемите с автомобила и техническите неизправности се случват напът към ваканционната ни дестинация, но с добра подготовка и предварително планиране, лятното пътуване може да бъде много по-приятно и безопасно.

Затова Goodyear съветва как най-добре да се подготвим за ваканционните пътувания, за да подсигурим своя автомобил и спокойствието си. Безопасното и приято пътуване изисква подготовка, разумно шофиране и полезни навици.

1. Когато товарим колата, караваната или кемпера, е необходимо да следваме няколко правила. Трябва да избягваме пренатоварването на автомобила, тъй като прекалено многото багаж и допълнително тегло могат да въздействат негативно върху поведението на колата при шофиране. Не трябва да товарим повече багаж от височината на задните седалки. Това не само пречи на видимостта , но и увеличава вероятността багажат да хвръкне към предната част на колата при неочаквано спиране. Ако шофираме автомобил комби е добре да използваме предпазна мрежа между отделението за багаж и пасажерската част на колата. Така натоварените предмети няма да представляват заплаха при рязки маневри. Ако багажникът не успее да побере всички неща, които искаме да натоварим, най-добре е да използваме допълнителен мобилен багажник на покрива на колата или рекарке. Трябва да избягваме товаренето на багаж в непосредствена близост до пасажерите – например в краката им, или между тях.

2. Когата теглим каравана или ремарке, е необходимо да се уверим, че багажът е сигурно натоварен и няма да се размести. Трябва да проверим светлините, спирачките, гумите, тегличът и окачването на караваната или ремаркето, за да сме сигурни, че всичко е в изправност и позволява безопасно движение.

3. Когато сме на пътя, трябва да внимаваме за заобикалящите ни пътни условия и трафик, и да спазваме дистанция. Добре е да поглеждаме често в задното огледало, за да знаем дали някой иска да ни изпревари. 

4. Товарейки автомобила за ваканционното пътуване, добре е да имаме предвид, че последният натоварен предмет е първият, който ще бъде разтоварен. Нещата, от които се нуждаем по време на пътуването трябва да подредим на удобно за нас място, където ще са ни подръка при нужда. Добре е да се запасим и с достатъчно храна, вода, лекарства, памперси и забавления за децата за целия път.

5. Важно е при плануването на пътуването, да се приготвим и за възможно спукване на гума. Ако автомобилът ни не е с гуми RunOnFlat, които позволяват да продължим движение дори при спукване, трябва да проверим резервната гума или да си набавим авариен комплект за поправка, както и да имаме подръка актуален номер на Пътна помощ. Досадно е, а и опасно, да вадим целия багаж от колата на магистралата, за да стигнем до резервната гума. За това е по-добре да сме подготвени!

6. Основните правила за шофиране са еднакви в цяла Европа, но някои от разликите трябва да се знаят, за да си осигурим безопасно лятно пътуване. Различните страни имат различни органичения за скоростта, а някои имат и неписани пътни правила. Във Франция, Германи и Швейцаря, не е позволено да имаме радар, които да ни подсеща за пътни камери. В много страни сме задължени да шофираме с включени светлини дори и през деня, а в Италия зимните гуми са забранени през лятото.

7. Преди да потеглим на път, сънят е от ключово знавение. Трябва да се уверим, че сме отпочинали и готови да се фокусираме върху щофирането през следващите часове. 1 от 3 пътни инцидента във Франция се случва поради умора! Най-добре е да се съобразим с биоритъма на собственото си тяло и да потеглим в момент, когато обикновено сме будни и активни. За повече спокойствие и удобство, е добре да започнем пътуването си преди пиковите часове за трафика, така ще избегнем напрегнатата пътна обстановка и жаркото лятно слънце.

8. Нека свети винаги червената лампичка, че безопасността на първо място! Натоварени автомобили, задръстени пътища и дълги маршрути. Когато сме на пътя, трябва да се адаптираме към обстановката. Максимално натовареният автомобил има различна маневреност и трябва да свикнем с него по време на пътуването. Освен това, хубаво е да се заредим с търпение тъй като пътуването с цялото семейство и екстра багаж води до повече възможности за разсейване и отвличане на вниманието, по-малка видимост и по-дълъг спирачен път за натоварения автомобил.

9. Трябва да се постараем да избегнем прекомерното затопляне на автомобила. Изследванията показват, че високата температура се отразява на тялото по същия начин както 0.5 промила нива на алкохол в кръвта. Ако нямаме сенници за колата, лятото е подходящия сезон да си закупим такива. Пътуването в по-хладните части на деня също помага да останем по-свежи.

10. Когато пътуваме с компания или семейството си, трябва да сме изключително внимателни и търпеливи, и да не изпускаме пътя от погледа си, особено ако имаме лудуващи деца на задната седалка. При скорост от 100 км/ч, колата изминава около 30м всяка секунда. Обръщането назад за три секунди може да се отрази сериозно.

11. Домашните любимци не трябва да се движат свободно в колата. Необходимо е да се погрижим за тяхното удобство и безопасност като им поставим специален колан или добре вентилирана седалка за кола. Не само нашите любимци са застрашени при неочаквана маневра или внезапно спиране, но и останалите пътници в колата. Ето защо трябва да се подговим за път с домашните любимци като си подсигурим необходимите аксесоари за колата.

12. 1 от 6 пътни инцидента през лятото е причинен от неправилно налягане на гумите. Допълнителният багаж и тегленето на каравана или ремарке, поставят повече напрежение върху автомобила и гумите. Ако колата е максимално натоварена с багаж и пътници, то налягането в гумите трябва да се увеличи. Лятната горещина и загряването при движение също повишават налягането. Ето защо то трябва да се проверява винаги преди да сме потеглили на път, когато гумите са студени, и да се регулира според теглото на натоварения автомобил.

 

Facebook comments