fbpx Как да противодействаме на стареенето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да противодействаме на стареенето

Издайниците на възрастта

Как да противодействаме на стареенето

 

Казват, че истинската възраст личи по състоянието на ръцете - вените стават по-забележими, кожата изтънява, появяват се петна, които не могат да бъдат скрити. Освен по ръцете, годините са изписани и на лицето, където кожата губи своята еластичност и увисва, на шията и на зоната на деколтето. Това са и първите издайници на възрастта.

Според статистиката една на всеки осем жени признава, че е по-загрижена за състоянието на ръцете, отколкото на лицето си, а 36 на сто се притесняват и за двете едновременно. Този проблем стои на дневен ред и пред 54-годишната Мадона, която често прикрива ръцете си с ръкавици, за да не се вижда отпуснатата й кожа. За разлика от нея Никол Кидман, която тази година беше част от журито на  кинофестивала в Кан, не беше особена внимателна и ги подцени.
45-годишната актриса, която си е направила поредния лифтинг, за да  свали поне 20 години от възрастта си, изуми всички с недотам поддържаните си ръце.

Според специалистите видимите признаци на стареенето се проявяват с промени по кожата, като освен ръцете, издайниците на възрастта са: лицето, шията, зоната на деколтето. „Кожата в тези участъци може да се раздели на три слоя: външен слой – епидермис, среден – дерма и подкожен слой – хиподерма. Кожата съдържа съединителна тъкан с колагенови влакна, които осигуряват здравината и еластични влакна, които осигуряват нейната еластичност. Всяка година количеството на колагена намалява с 1% т.е при една 50 годишна жена той е наполовина намален.” – разказва д-р Слава Божинова, дерматолог в Jewel skin clinic.

Кожните промени, които настъпват при стареенето на кожата се обуславят от генетични и климатични фактори, както и от начина на живот. Факторът, с най-голямо значение е излгането на слънце. „Това ясно се вижда ако сравним разликите в промените по кожата във фотоекспонираните участъци в сравнение с участъци, които не са изложени на слънце, като фотоекспонираните участъци са: лице, шия, деколте и ръце. Кожата на хора със светла кожа и сини очи старее по-бързо, отколкото по-тъмната кожа, тъй като пигментът осигурява защита срещу фотостареене, обяснява д-р Слава Божинова и допълва - ето защо Никол Кидман например изглежда по-възрастна от Холи Бери например, нищо, че първата е по-млада от нея с година.

Какви са процесите на остаряването?

В процеса на стареене на кожата в тези участъци епидермисът изтънява, въпреки, че броят на клетъчните слоеве в него остава непроменен. Броят на меланоцитите – пигмент съдържащите клетки намалява, но те се увеличават по размер. Стареещата кожа изглежда по-тънка, по-бледа и по-прозрачна. Появяват се пигментни петна, наречени лентиго във фотоекспонираните участъци – лице, деколте, гърба на ръцете и предмишницата, шията.

Промените в съединителната тъкан намаляват кожната здравина и еластичност. Процес, известен като соларна еластоза. Кожата изглежда повяхнала, съсухрена и пергаментоподобна. С възрастта намалява мастната секреция, продуцирана от мастните жлези, което води до изсушаване на кожата. Подкожната мастна тъкан намалява и се преразпределя, стига се до загуба на обем и увисване на кожата.

Възможно ли е да противодействаме на стареенето на кожата?

За да забавим процесите на остаряване в тези зони задължително е употребата на широкоспектърен фотозащитен продукт, който да предпазва не само срещу UVВ, но и срещу UVА лъчите с минимален фактор 30 или по-висок и с водоустойчива формула. Фактор 30 блокира 97% от слънчевите лъчи.

Чудесен метод за тонизиране и ревитализация на повяхнала кожа на лицето, шията, деколтето и ръцете е интрадермалното и повърхностно вкарване в кожата на мезококтейл от 12 витамина, 6 минерала, 5 нуклеинови киселини, 2 антиоксиданта, 23 аминокиселини, 6 коензима и хиалуронова киселина. Терапията е безболезнена антиейджинг процедура за интензивна ревитализация, хидратация и уплътняване на повяхнала кожа. За да има ефект е необходима последователност от няколко процедури и поддръжка на 4 до 6 месеца.

Към тази програма може да бъде включен и радиочестотния лифтинг – ST. Той е известен още и като лифтинг в обедната почивка, защото може да се направи бързо, и няма странични ефекти като зачервяване, подуване и подпухване. С радиочестотата се работи в областта на околоочен контур, лицето, шията, деколтето. С този апарат се стяга и кожата от долната страна на мишниците, която е склонна да се отпуска и да виси. Процедурата продължава 40 минути в зависимост от това дали се обработна една или повече зони.

Новите колагенови влакна стягат и престтруктурират кожата. Почиствайки повече влакна в по-голяма зона ефектът е по-видим и по-продължителен. Това обаче не става мигновено, а постепенно. Обикновено се препоръчват 4-5 процедури, които се правят през 21 дни. След това на половин – една година се прави по една поддържаща процедура. Човек сам усеща кога кожата се отпуска и губи своя тонус. При едни това става след 6 месеца, при други след година и два-три месеца, когато радиочестотният лифтинг се прави наново.
"Добре е да започнем с радиочестотен лифтинг след 25-30 годишна възраст, за да отложим процеса на стареене на кожата и най-вече, за да не допуснем тя да се отпуска”, съветва д-р Божинова.

Facebook коментари