fbpx Как да се предпазим от мръсния въздух, който се увеличава през зимните месеци | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да се предпазим от мръсния въздух, който се увеличава през зимните месеци

 

С наближаването на зимните месеци, темата за качеството на въздуха става все по-належаща. По данни на Световната здравна организация всяка година в свето-вен мащаб умират 7 милиона души поради замърсения въздух както навън, така и у дома. Исхемичната болест на сърцето, породена от замърсения въздух, е най-честата причина за смъртните случаи, следвана от пневмония, сърдечен удар и хронична обструктивна белодробна болест. В черната статистика се нарежда и ра-ка на белия дроб. При такива плашещи данни, как бихме могли да се предпазим от мръсния въздух? Ето няколко полезни съвета:

Маска
Носенето на маска е почти задължително. Макар и да не предпазва напълно, мас-ката успява да предотврати достигането на значително количество фини прахови частици към белите дробове. Честата смяна на маската е важна за ефикасността и не трябва да се пренебрегва.

Пречиствател за въздух
Един от най-сигурните начини да поддържате въздуха у дома или в офиса чист несъмнено е използването на пречиствател за въздух, който успява да пречисти и най-фините прахови частици.

Храни
Храните също могат да помогнат за борбата с мръсния въздух. Богатите на Вита-мин С са задължителни не само за засилване на имунитета срещу грипове, но съ-що така и за намаляване на ефекта на замърсения въздух върху организма. Прие-мът на храни, богати на Витамин А и Витамин Е, също оказват благоприятно въз-действие върху организма.

Трафик
Несъмнено в пиковите часове в денонощието въздухът е най-силно замърсен и излагането навън не е препоръчително. Отварянето на прозорците в тези часове също трябва да се избягва. Спортът на открити пространства в пиковите часове също не е препоръчителен.

Растения
Отглеждането на растения у дома също допринася за пречистването на въздуха. Сред растенията, които специалистите препоръчват за чист въздух са алое вера, хризантема и драцена.