fbpx Как да шофираме по-икономично през лятото? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да шофираме по-икономично през лятото?

Когато лятното слънце жарко напомня за себе си всеки ден, желанието да избягаме от бетоните и да се потопим в прохладата на морския бряг или планината стават неудържими. Тогава палим колата и...на път! Традиционно в най-отпускарските месеци горивата поскъпват, защото просто всички пътуват повече. Можем да компенсираме това поскъпване с по-икономично шофиране, съвети за което дават Пилотът на Chevrolet в шампионата WTCC Роб Хъф и мениджърът следпродажбено обслужване на Chevrolet Йън Халеран.

Преди да потеглите на път, изчистете вътрешността на автомобила всичко ненужно. Веригите за сняг, летните кънки на децата, книгите, играчките, обувките за смяна, спортните принадлежности, недопитите бутилки с напитки, които се въргалят навсякъде. Не забравяйте и багажника – погледнете внимателно в отделението под пода. Всеки излишен грам, който отстраните, ще ви помогне в икономията на гориво.

Същото важи и за отвън. Ако е възможно, свалете багажника на покрива, защото той се отразява негативно на аеродинамиката. Поддържайте автомобила добре измит и винаги проверявайте дали всички отвори за въздух по каросерията са чисти и позволяват свободно преминаване на въздушния поток. Дайте възможност на двигателя „да диша” без ограничения. Уверете се, че зоната около колелата и под калобраните е измита както трябва – понякога от тези области можете да отстраните натрупвания от кал с тегло далеч над килограм.

Гумите на автомобила също имат пряко влияние върху разхода на гориво на автомобила. Проверявайте често налягането в тях и се съобразявайте с общото правило, че колкото по-високо е то, толкова по-ниско е съпротивлението на търкаляне и толкова по-малък е разходът на гориво на автомобила. В същото време винаги се съобразявайте с препоръките и предписанията на производителите на автомобила и гумите. Имайте предвид, че прекалено високото налягане може да ви спести известно количество гориво, но това може да се отрази негативно на работата на окачването, да причини преждевременно износване на протектора и да влоши стабилността и комфорта на автомобила. И проверете дали все пак сте сменили зимните гуми?...

Спиране
Всяка употреба на спирачките означава загуба на част от енергията, получена от изгарянето на горивото в двигателя на автомобила. Винаги бъдете внимателен, следете заобикалящата ви пътна обстановка и прибягвайте възможно най-рядко до ненужна употреба на спирачките. Когато се спускате по наклон, използвайте двигателя и предавателната кутия за поддържане и намаляване на скоростта, вместо да изключвате от скорост и да спирате със спирачките. При използване на моторната спирачка консумацията на гориво е нулева, докато при избор на неутрална предавка двигателят изразходва гориво, работейки на празни обороти.

Ускоряването е друг важен фактор с влияние върху разхода на гориво
Aко не се налага да ускорите бързо, не натискайте изцяло педала на газта. В повечето случаи е достатъчно само леко натискане. При движение на равен път без наклон можете да преминете на по-висока предавка още при 2000 об/мин. Вижте как работят автоматичните трансмисии и се опитайте да почувствате работата на двигателя. Важно е и да се отчитат разликите и спецификата на работа на агрегатите от различен вид (бензин, дизел, турбо) и с различен работен обем.

Не забравяйте за круз-контрола
Ако автомобилът разполага с тази система, винаги я използвайте при удобна възможност. Управляващата електроника на системата винаги подбира най-добрия компромис в съчетанието от скоростта на движение, избраната предавка, положението на педала на газта и т.н. Почти невъзможно е водачът да се справи по-добре с тази задача – за доказателство можете да погледнете показанията на бордовия компютър за разхода на гориво.

Климатичната инсталация и системата за вентилация също изразходват гориво
При движение с висока скорост отворените прозорци и/или люкове на покрива се отразяват негативно върху аеродинамиката на автомобила. Потърсете най-добрия баланс между включената климатична инсталация и отворените прозорци – използвайте климатика само когато това наистина е наложително. Ако включите климатичната инсталация в режим на празни обороти на работа на двигателя, ще забележите осезаема промяна в показанията на оборотомера, защото инсталацията започва да черпи мощност от двигателя. С други думи, тя също се нуждае от гориво.

Освен всичко останало, никога не препълвайте резервоара за гориво. Винаги спирайте зареждането при първото или второто изщракване на пистолета на колонката на бензиностанцията. Излишното гориво няма да бъде използвано ефективно за задвижване на автомобила.

Средният разход на гориво, отразен в рекламите и официалните заводски данни е изчислен в съответствие с нормативните предписания на Европейския съюз при работа на автомобила в лабораторни условия. За съжаление, ежедневното шофиране никога не се извършва в подобни идеални условия и никога не се влияе от едни и същи фактори – трафик, метеорологични условия, състояние на пътя, бързане, нередовна техническа поддръжка на автомобила и т.н.

Когато автомобилът не се движи, но двигателят продължава да работи, разходът на гориво е неимоверно висок. Помислете само колко време прекарвате в изчакване на светофари, в задръствания или за качване и слизане на пътниците в автомобила и се постарайте да съкратите колкото може повече тези периоди. Заслужава си да изключвате двигателя винаги, когато това е разумно и възможно. Не се опитвайте да загреете току-що запаления двигател с излишно форсиране. Запомнете – разходът на гориво при работа на място след студен старт е изключително висок. Потеглете възможно най-скоро след стартиране на двигателя.