fbpx Как да защитим скъпите ел. уреди от гръмотевиците? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да защитим скъпите ел. уреди от гръмотевиците?

Гръмотевичните бури са едно от най-атрактивните природни явления – за някои страшно, за други романтично. Факт е, че климатът напоследък става по-агресивен, а това означава и повече, и по-силни бури с гръмотевици. И макар да се чувстваме достатъчно защитени в комфортните си домове, сега е моментът да помислим как да защитим ценните си инвестиции под формата на електроника вкъщи. Със сигурност за никого няма да е приятно да установи, че пренапрежението от мълния е „убило“ супер скъпия смартфон, забравен на зарядното или чисто новия телевизор, чийто щепсел просто не е удобно да изключвате преди всяка буря.

Решение, разбира се, има, без да ви разори. Не си представяйте, че трябва да похарчите сума, наполовина на техниката, която искате да защитите, за да не се стигне до фаталните щети от токови удари, които за съжаление в България не са нещо необичайно. Затова най-добрият съвет е да не се предоверявате на строителя на сградата или електроразпределителното дружество, че защитава ценната ви техника, а да вземете нещата в свои ръце.

Така наречените surge протектори са най-простите устройства, които не позволяват на ток с прекомерно напрежение да стигне до уредите. Предлагат се устройства с едно или повече гнезда (5 или 8 например).

Ако пък живеете на място, където колебанията в напрежението са ежедневие, можете в пъти да намалите риска от дефекти на чувствителните електронни устройства като компютри, телевизори и аудио техника като си вземете устройство за защита със стабилизатор на напрежението. Така не само няма да се страхувате от токов удар, но ще осигурите и по-благоприятни параметри на работа, близки до препоръчваните стойности.

Ако спирането на тока се случва често и вече ви е оставило без нерви, със сигурност трябва да разгледате друга категория продукти – UPS-ите. Те осигуряват възможно „най-добрия“ ток с минимално отклонение от номиналните параметри. В зависимост от капацитета, те могат да поддържат работата на един или няколко компютъра, така че да няма загуба на данни или часове труд на вятъра.

И дано нито една от 3,6-те трилиона мълнии, които падат на Земята годишно (средно по 100 в секунда), да не ви засегне. Ако все пак решите да не разчитате единствено на късмета и благосклонността на природата, вече знаете как да се защитите.