fbpx Как и къде да откриете “бизнес ангел”? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как и къде да откриете “бизнес ангел”?

Как и къде да откриете “бизнес ангел”?

(Продължение от 11.12)

Единственият известен инструмент, чрез който да откриете свой бизнес ангел, е чрез техните обединения – мрежи на инвеститори.
По данни на Европейската Мрежа на Бизнес Ангелите, един бизнес ангел осигурява средно между 50 и 150 хил. евро. на компания. За по-атрактивните проекти няколко бизнес ангела могат да се обединят (процес, известен като синдикиране), за да осигурят необходимия на компанията капитал и да си поделят риска. Точно на този принцип възникват първите мрежи в САЩ преди близо 50 години. В Европа първата мрежа се появява в Англия преди 25 години. В България основоположник на този тип инвестиции е „Българска Мрежа на Бизнес Ангелите”, създадена през 2007 г.

Днес, само в Европа, броят на Мрежите е 340, като по експертни оценки близо 75 хил. бизнес ангела осигуряват между 3 и 5 млрд. евро за над 120 хил. компании годишно

За сравнение, фондовете за рисков капитал в Европа осигуряват два пъти по-малко капитали за ранните проектни и фирмени фази, въпреки че конкретно към ИКТ сектора само през миналата година бяха насочени над 1 млрд. евро.
Принципът на работа на мрежите наподобява … агенциите за запознанства. Предприемачите, търсещи финансиране или менторска подкрепа, предоставят своя проект до привлечените в този своеобразен „клуб” бизнес ангели. За да стигнат до сделка, двете страни трябва да се открият, да се опознаят и … да си допаднат, преди да решат да се „венчаят”. Процесът и решението зависят от двете страни.
Първото условие е инвеститорите да проявят интерес към предложението. Разликата между атрактивните и непривлекателните проекти трябва да се търси в две посоки – концепцията (бизнес моделът) и предприемачите, които ги предлагат. Най-голям е интересът към проекти, които са добре описани и обмислени и вече са стартирали разработката на своя продукт или услуга.

Представеният проект трябва да има ясна визия, да има потенциала да „промени света”, да провокира нотката на предизвикателството у инвеститора

Същевременно идеята трябва да е реалистична и изпълнима. Създаването на фотоволтаична централа или поредния хотел едва ли биха предизвикали някакъв интерес. Но проектирането на софтуер за тяхното управление или разработването на нов тип услуга или продукт, който може да се реализира успешно и у нас и в чужбина - такъв може да е подходящият инвестиционен продукт.
Ако идеята е това, което привлича инвеститора, то мотивът и решението, дали да инвестират, се основават на доверието във възможностите на екипа, че той би се справил с реализацията й. Вдъхновяващият ентусиазъм на стартиращия предприемач, зареждащата сила и амбицията на еипа, задължителната „химия” между бъдещите партньори в бизнеса са водещи фактори за осъществяване или не на дадена сделка. Тя е резултат от няколко срещи, в които потенциалните съдружници се опознават, обсъждат визията, стратегията за развитие, представата за бизнеса, плановете, за да се стигне и до конкретиката по текущата сделка.
Ако считате, че вашето предложение е иновативно, атрактивно, с обещаваща доходност и реалистични очаквания, то бизнес ангелите са вашата реална алтернатива. В България до момента са обявени няколко сделки, като сред най-известните са сайта за финансови сравнения MoitePari.bg, Ivent Games – компания за разработка на игри за PlayStation, NetInfo и други. Те са в крайно различен диапазон, като най-ниската е за 12 хил. евро, а най-високата - за над 200 хил. евро.