fbpx Как интернет помага на бизнеса ни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как интернет помага на бизнеса ни

Как интернет помага на бизнеса ни

Представете си, че имате магазин в Мола. Колко души ще го посетят днес? Ще кажете, че зависи от това какви стоки продавате и доколко сме намерили “празна ниша”. Но все пак, колко души реалистично могат да посетят магазина ви днес в Мола? Имайки предвид, че говорим за физическо време и пространство, този брой е ограничен. Но, ако магазинът ви е хитов, може и 2 хиляди души да го посещават дневно.

Сега си представете какво би станало, ако имате магазин, който биха го посетили десетки пъти повече клиенти, защото стоките, които предлагате са по-евтини, по-нови и по-разнообразни? Такъв е случат с най-големите онлайн магазин и аукцион Amazon.com eBay.com например. Ориентировъчно в тях на месец влизат около 50 млн. души. Интересно, нали?
Целта на този пример не е да дава сравнения, а просто да даде насоки за размисъл. Във времена на свито потребление и сериозен спад в търсенето, добре би било да се замислим за нашия бизнес – по прав път ли сме поели, не са ли твърде високи разходите и твърде ниски приходите, как да се подобри ситуацията. Примерът има за цел да покаже богатите възможности, които интернет разкрива пред бизнеса.

Не на последно място, ако поведението на вашите клиенти се променя, то не би ли следвало бизнесът да бъде крачка пред потребителите и да ги чака вече там, накъдето те са се запътили? До вчера хората гледаха телевизия в хола си, днес гледат телевизия на компютъра в скута си. Ако можем да дадем примери за двете епохи – MTV е символът на забавлението за младите през 20 век, докато YouTube е символът на забавлението през 21 век. Ако вчера се редяхме на опашки, за да платим сметката си за ток и кабелна, днес правим това онлайн, за да спестим време и пари. Образно казано ние сме променили навиците си. Бизнесът ни е последвал като потребители, а в някои случаи дори ни е изпреварил.

Ако потребителят прекарва все по-голямо време в интернет, логично би било бизнесът да иска да му представи услугите си, докато той е онлайн. Именно тази промяна на потребителското поведение обяснява защо интернет се развива с бурни темпове – а именно, благодарение на сериозните средства, които се инвестират в него. Освен в изграждане на уеб услуги, средства се инвестират и в интернет реклама. Целта е, бизнесът да разшири своя таргет и да увеличи продажбите си. За това интернет предоставя ефикасен и евтин начин, за разлика от традиционните медии. Тук ще дам някои основни насоки как да стигнем до потребителите, които са променили поведението си и вече прекарват все по-голяма част от времето си онлайн.

1. Разберете какво вълнува потребителите и ще ги вълнува в бъдеще и им го дайте. Хората харесват вашия нов модел плазмен телевизор и биха гледали световното на него. Но как да научат повече информация? Да звъннат по телефона ли? Защо да го правят? Дайте им възможност да го направят без да мърдат от стола си. Преместете вашите продукти онлайн, дайте възможност на хората да ги разгледат, да ги „докоснат”, да ги пожелаят и да поискат да ги „пипнат” на живо. Първата стъпка, за да отговорите на промененото потребителско поведение, е да сте там, където са хората, дори малко преди тях. Вие онлайн ли сте?

2. Говорeте на езика на потребителите от 21 век. Те искат всичко да е ясно, прозрачно, чисто и точно. Няма нужда да увъртаме. Няма нужда от високопарни фрази. Езикът на дигиталната ера е езикът на приятелството. Хората са „приятели” дори и да не се познават. Показва го Facebook – най-голямата световна социална мрежа с няколко стотин милиона ползватели. Кое е силното в случая – това, че Facebook е добронамерен и създава приятели. Следователно какво остава на бизнеса, освен да премине онлайн и да започне да създава приятелства. Най-добрият вариант е да се създават общества около вашите продукти и услуги. Общества от хора, които да имат свободата да общуват с вас. Не бъдете затворена компания. Бъдете достъпни, бъдете приятели на вашите потребители е мотото на дигиталната епоха.

3. Съобщeте на вашите потребители това, което правите за тях. А как ще стане това? Разбира се, най-разпространеният начин е рекламата. Напипайте пулса на потребителите и им съобщете това, което е важно за тях, а не това, което е важно за вас.

  • Можете да се появявате при търсене в Google. Когато вашите клиенти търсят нещо и имат нужда от вашите продукти, вие вече ще сте там.
  • Съпътствайте вашите клиенти там, където прекарват голяма част от времето си. Например, докато четете статия за бизнес в онлайн бизнес списание, е много вероятно да се заинтересувате, ако някой ви предложи бизнес услуга, която ще ви спести средства от телефонни разговори или ще ви представи копирна машина с 6 пъти по-ниски разходи за консумативи.
  • Изпреварете времето, използвайте интерактивни методи на комуникация в интернет. Освен да види вашата реклама, дайте възможност на потребителя да я пипне, да я изиграе, да остави мнение и обратна връзка, да се почувства значим, да се почувства част от случващото се.

4. Следвайте ясна и проста цел. Интернет е медия на ясните и опростени послания. Поставете си ясна цел – например, да имате добре структуриран сайт с ясна информация, който да спомага за реализиране целите на фирмата. А посланието може да бъде „Ние сме близо до вас, където и да сте, за да ви улесним при избора на качествена услуга”.

Няма какво да го крием, целта на този текст е да ви покаже защо да инвестирате парите си в интернет реклама. На първо място, защото тя работи, тя е измерима, говори на езика на потребителите, спестява средства, достига право до целта. Тя е вашата възможност да отговорите на стагнацията и с ограничени бюджети да постигнете високи резултати. Това не е пожелание, а това е задължително за вас. Не може една компания да пренебрегва тенденциите и най-важното, да пренебрегва потребителското поведение. Освен това не бихте искали вашите конкуренти да са там преди вас, нали? Не защото е фатално, а защото сте пропуснали да вземете правилното решение в подходящия момент. А той вече настъпи. Въпросът е дали сте го забелязали?

Facebook коментари