Как изглежда един съвременен будоар

Галерия „Юзина” представя изложба – инсталация на „стилизиран“ дамски будоар, представящ личното пространство на жена – моден дизайнер и художник. В проекта „Един будоар на Мариела Гемишева 2013” са включени фрагменти от работи на авторката от последните 10 години (”Out of myself” 2003, “Objects 2007”, “Self-portrait“ 2008,”My favorite boudoir” 2010, “Drawings” 2011), изследващи собствената й личност. В инсталацията участват и фрагменти от проекти, работени в сътрудничество с фотографите Александър Нишков и Данаил Щърбанов.

Изцяло нов акцент в инсталацията е розовият килим, с който ще бъде покрито подовото пространство на галерия „Юзина”. Килимът ще остане в галерията по време на цялата изложба от 31 януари до 14 февруари. В проекта присъстват и специално създадени авторски обекти, в които са разработени основни елементи от „деформирани” будоарни аксесоари, представящи „фетишизираното женско начало“. Инсталацията поставя под въпрос конюнктурния статус на фетиша, разкрит като преповтаряна ценност, коментирана и травестирана в различност, която да бъде елемент за подхранване на неговата връзка с модата – FASHION & FETISH.
Гост на проекта е модният дизайнер Светослав Колчагов. Той е асистент по основните модни проекти на Мариела Гемишева от 1998 г. до 2003 г. В проекта участва с “ОБЕКТИ В ЖЕНСКИ РОД” – класически будоарни обекти /корсети, кринолини и рокли/, изработени специално за „ЕДИН НОВ БУДОАР НА МАРИЕЛА ГЕМИШЕВА 2013”. Роден е в Пловдив, но от 2003 г. живее и работи в Лондон, като през 2004 и 2005 г. работи за Alexander Mcqueen, а през 2003 и 2004 – за Preen и Burberry. От пролетта на 2006 г. до сега създава мода за “Golden label” на Vivienne Westwood.
Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса; родена е в град Казанлък. През 1992 г. завършва магистратура по дизайн в Академията за архитектура, дизайн и изкуства, Прага. Специализира интериорен дизайн (1990) в студиото на архитект Борек Шипек в Амстердам. През 2007 г. получава докторска степен в дисциплина визуални изкуства от Националната художествена академия, София.
Мариела Гемишева е известна с оригиналните и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и с атрактивните си пърформанси. За нея изкуството и модата са: „практика, комуникация, процес, неспокойствие динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм”. Провокацията е съществен елемент в нейните работи – според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”.

Моля коментирайте