fbpx Как неусетно изминахме 1000 километра | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как неусетно изминахме 1000 километра

Казват, че трябва да изядеш една торба със сол с един човек, за да го опознаеш. Е, ние усещахме по-скоро сладък вкус, докато преживявахме заедно с Opel Antara четири “европейски” дни и 2000 км в пътуване до Виена и назад. Вярно, леко насоляваше, когато поглеждахме към средния разход на гориво, но в компенсация имахме едно изключително комфортно усещане, което направи дългия преход много лесно преодолим.
Не усетихме как на един дъх изминахме 1000 км. Тъй като неведнъж ми се е случвал такъв дневен преход в чужбина, показателят е да мога когато спра, да сляза от колата като нормален човек, а не като баба, огънала се от годините, заради болките в кръста. Този път това усещане го нямаше. На всичкото отгоре, когато пристигнахме направихме един пешеходен тур от 6-7 км.! Имахме сили и за него.

Колкото и да е голям като размери Antara, имаш усещането че потупваш по опашката тигърче, което мърка и продължава напред. Но ако решиш да го настъпиш, красивата голяма котка изръмжава яростно и побягва. Тогава просто не е желателно да се гледа към моментния разход, който достига до 40 л/100 км. Щом успокоите топката, нещата се връщат в нормалните граници.
Нашата Antara беше от най-висшия пилотаж - с оборудване Cosmo, в което има всичко необходимо за лекото пътуване. Може би най-голямото удоволствие на дълъг път, което практически рязко намалява умората е наличието на круз контрол. Настройваш желаната скорост и остава само да държиш волана. Така може да се поддържа и постоянна скорост, без да се увличаш, и да попаднеш под зоркия поглед на полицаите. Разбира се, при нужда натискаш спирачка и отново си в пълно владение на колата. Като се замисля, в България тази великолепна опция по-трудно намира приложение. Движението по нашите пътища предполага да си постоянно нащрек, да натискаш спирачка и да освобождаваш лентата за изпреварване скорострелно, заради недоказали се комплексари! (за 2000 км. по европътищата никой не си позволи да ми пресветне! Е, Югославия не е в това число).

В купето се чувствахме изключително спокойно - място има колкото искаш за всеки пътник. Нишите са много удобни за всичките дреболии - карти, документи, чекмедженца за валути и билети...много практично. Освен това всеки си има място за шише с вода и чаша с кафе, което да не се разлее. Седалките са като фотьойлите и дивана в къщи, на които вечер с удоволствие се отпускам след екшън ден. Докато пътувахме имахме усещането, че плуваме - толкова “мазно” върви автомобила. Окачването поема всяка неравност и на практика вестибуларният ти апарат не се разстройва, което е в основата на умората от пътуването. Това, че стоим високо на пътя, е допълнителен комфорт. Широките странични огледала дават също сигурност, както и перфектната видимост от огледалото за обратно виждане. Бяхме оборудвани и със сензор за дъжд. Той изключително помага особено, когато изпреварваш и трябва да си концентриран или пък в градското натоварено движение. Тук ще отворя скоба, че Виена е градът на “зелената вълна” и въпреки, че има много коли, не попаднах в трафик! Освен това, всеки си държи лентата, без да се щура като бесен и да запълва всяка освободила се дупка. А щом подадеш мигач веднага те пускат и така не задържаш колоната в очакване да се смили някой да ти даде път.

В града с този голям автомобил се справихме перфектно благодарение на автоматичната скоростна кутия и парктроникът от всички страни. Вярно, че на светофари, ако искаш да потеглиш рязко, трябва “да изрежеш” автомобила, защото все пак тежката машина и 4х4 предаването изискват сила. Иначе двулитровия дизелов мотор със 150 к.с. се справя много добре.
Както казах и в началото, разходът на гориво е малко повече - на магистралата, където повече от 130 км/ч не сме вдигали постигнахме 8,9л /100 км. Според производителя би трябвало да е 7,3л /100 км., но това може да се стане, ако карате с около 70 - 80 км/ч.
В крайна сметка, Antara е изключителен автомобил, за хората, които са на път. Тези, на които се налага да кръстосват страната, заради бизнеса си и да не се чувстват скапани след едно пътуване.
Тестваният автомобил е с цена 60 435 лв.
За съжаление не ползва данъчен кредит.