fbpx Как прекосихме планината с Isuzu D-Max (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как прекосихме планината с Isuzu D-Max (ВИДЕО)

Test drive

Как прекосихме планината с Isuzu D-Max (ВИДЕО)

 

След като през зимата останах изключително приятно впечатлена от двудневно съжителство с новия Isuzu D-Max, в което пикапът показа отлични възможности на пътя, през реките и на сняг, още тогава реших, че това е машината, с която ще прекося Ржана планина по маршрута на древни римски пътища (в Българя има три основни). Планината е изключително красива във вихъра на пролетта, когато зеленото буквално крещи.

 

Последното поколение на D-Max е оборудван е с 1,9 дизелов мотор, 164 к.с. и 6-степенна автоматична скоростна кутия. Тръгваме от последното село преди планината, което си носи и съответното име – Краево, край Ботевград. След него няма асфалтов път. Честно казано, не познаваме черния път, но питаме хората от селото. Идеята е да преминем през върха на планината и от другата страна да слезем до манастира „Седемте престола”. Един чичо клати глава: „Абе, пато не е много лесен, щото там газят само джуганите, ама с тоя вагон … ше го омлатите…”:)

 

Аз, по природа съм играч на твърдо Тото и леки съмнения се прокрадват: „Ами ако закъсаме някъде горе, може и да няма покритие на телефони (по-късно се оказа, че е точно така), какво ще правим? Денят е слънчев, ама едни пейзажни облаци се къдрят, а както знаем, в планината лошото време идва за минути. Ами ако затънем в някои кални коловози…?”. Човек обаче е устроен да намира винаги нещо сигурно, за което да се хване, затова моят пилон е D-Max.

Хващам се за богатото оборудване на пикапа: автомобилът е със задно предаване, но много добре помня как отлично се справи системата 4х4 през зимата, когато газихме девствен сняг. Иначе офроуд характеристиките са впечатляващи – до 49 градуса страничен наклон, а големите преден (30°) и заден ъгли (29°), съчетани с просвет от 24 см позволяват преминаването през пресечени терени. Ако стане съвсем тежка ситуацията ще включваме бавни скорости 4L. Освен това Hill Start Assist (HSA) се активира автоматично по наклон, за да попречи на D-MAX да се изпързаля, когато тръгва от спряло положение, докато Hill Descent Control (HDC) позволява плавно спускане при абсолютен контрол на скоростта.

 

Налични са системите за безопасност като Anti-lock Brake System (ABS) (антиблокираща спирачна система), Electronic Brake Assist (EBD) (електронно разпределение на спирачното усилие), Brake Assist (BA) (спирачен асистент).
Е, с такова снаряжение, трябва да се справим!

 

И за да ви направим съпричастни, в следващото ВИДЕО ви представям, в кратко, нашето преминаване през Ржана планина – 4 часа преход, само с една почивка за 10 минути, доста тежко изкачване, на места много тесни пътища, със стръмни урви надолу, в които се съмнявам, че и дърветата щяха да ни удържат, (ако недай Боже стане нещо), сериозни коловози на няколко места, като цяло уморителен терен за шофиране и възможен за преминаване само от истински машини 4х4.

Равносметката: останахме изключително впечатлени от безотказната 4-часова тежка работа на D-Max. Мощта, която демонстрира при изкачването на доста стръмни наклони е впечатляваща (все пак автомобилът може да тегли товар до 1 тон). Съмнението на съзнанието, че може да премине през дадено препятствие биваше всеки път опровергано. А разходът на гориво съвсем ни впечатли – 10.8л/100 км!

 

Наградата: това пътуване из планината в пролетния ден беше истинска наслада за сетивата и сериозен адреналин за душата. Очите ни се изпълниха с приказни картини и пейзажи, рисувани от най-големият художник природата. И въпреки, че Isuzu D-Max гази като танк, човек никога не трябва да забравя, че всяко удоволствие има граници и че възможностите трябва винаги да се преценяват правилно, за да могат изживените емоции да оставят за дълго време позитивни следи.

 

 

 
 

Facebook коментари