fbpx Каква ще бъде 2023 година за онлайн търговията? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Каква ще бъде 2023 година за онлайн търговията?

За последните няколко години, всяка една индустрия в световен мащаб се изправи пред множество трудности. През изминалата година станахме свидетели на забележителен ръст на инфлацията в световен мащаб. До края на 2022 година тя достигна рекордните 16,9% за територията на България. 

За онлайн търговията обаче 2021 и 2022 година белязаха началото на една нова, по-добра ера за модната индустрия. Какво обаче предстои да се случи занапред и каква се очаква да бъде следващата година? Последното проучване на GLAMI разкрива интересни факти и възгледи за представителите на онлайн пазарите в България.

Какво предстои за модната електронна търговия през 2023? 

Според данни от проучването на GLAMI, 58% от любителите на модата и онлайн магазините са оптимистични за развитието на индустрията през следващата година и смятат, че ще забележим значително развитие на сферата. От друга страна, 33% не са толкова убедени в положителния резултат, който предстои.

Любопитен факт е, че продажбите в сферата на нелуксозни стоки се очаква да бъде най-значителен – предвижда се скок от -4% до +1 за 2023 година според Business of Fashion & McKinsey.

Ще се отрази ли инфлацията в цените на модните артикули?

Забелязваме повишаване на цените във всяко нещо, което е част от нашето ежедневие – от продуктите, които пазаруваме в супермаркета до любимите ни модни находки. Въпросът, който държи под напрежение всички модни любители, е дали ще видим допълнително увеличение на цените през следващата година. А отговорът – по-скоро да.

Резултати от анкетата на GLAMI разкриват, че 50% от модните онлайн платформи планират да увеличат цените си през 2023 година. Интересен факт е, че 42% ще запазят цените на модните си находки такива, каквито са били досега, а само 8% ще ги намалят. 

Безспорен факт за всички ни е това, че дрехите и обувките не са продукти от първа необходимост. До същото заключение са стигнали и представителите на модните онлайн магазини, които въпреки намерението си да повишат цените на продуктите си, не смятат да го правят драстично.

Въпреки засилената потребителска активност и търсене на модни находки, както показва днешната реалност, дори и най-оптимистичните очаквания могат да се преобърнат с едно мигване на окото.