fbpx Какви права имаме при закъснели или отменени полети в чужбина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какви права имаме при закъснели или отменени полети в чужбина

Какви права имаме при закъснели или отменени полети в чужбина

 

През последните дни много полети закъсняха или бяха отменени, поради усложнената зимна обстановка в Европа и други региони на света. Снегът и тежките климатични условия не за първи път стават причина за промени в  плановете ни за пътуване. Когато пътниците не успеят да стигнат до желаната от тях дестинация, това може да доведе до отмяна на хотелски резервации и много други проблеми. Още по-сериозни могат да са последиците, когато се опитваме да се върнем в родната си държава, но се окажем заложници на лошото време в друга страна. Сайтът Avioclaim.com, който е специализиран в тази област, предоставя подробна информация за правата на пътуващите при закъснели или отменени полети и съветва как да реагираме, ако попаднем в подобна ситуация.

Финансови обезщетения при закъснял полет

Съгласно Решение на Европейския съд от 19 ноември 2009 г. и от 23 октомври 2012 г. пътникът има право на финансово обезщетение в случай, че пристигне до крайната дестинация с повече от три часа закъснение и авиокомпанията не може да докаже, че това закъснение е причинено от извънредни обстоятелства. Размерът на обезщетението е от 250 до 600 евро на човек в зависимост от разстоянието на полета.

Права при отменен полет

В случай, че полетът закъснява с повече от пет часа, той се смята за отменен и пътникът има право да се откаже от пътуването и да получи връщане на пълната стойност на билета или възстановяване на частите от полета, които не са били осъществени. В случай, че полетът е отменен в последия момент по вина на авиокомпанията, пътникът има право да получи и обезщетение.

Помощ и съдействие при закъснял полет

При наличие на закъснял полет, авиокомпанията е длъжна да осигури съответните грижи за пътниците, включващи безплатна храна и напитки, настаняване в хотел, трансфер между летището и хотела, както и достъп до телефон, компютър и други ресурси.

Случаи, в които пътникът няма право на обезщетение и възстановяване на суми

В случаите на “промени в разписанието” пътникът има право на връщане на сумите по неизползвания билет, но не и на обезщетение. Всички пътници следва да се запознаят с Общите условия, с които се съгласяват по време на резервацията или закупуването на билета. Някои билети са с връщане на цялата сума при отменен полет, други обаче подлежат на връщане само на таксите и тарифата по билета.

“При проблем с полета, не изхвърляйте нищо. Запазете отрязъците от бординг картите, както и фактурите за направени разходи, защото авиокомпанията може да възстанови изразходваните от вас средства“ – съветва също адв. Георгиев от правния отдел на Avioclaim.com.