fbpx Какво да окачваме от икономическата 2016 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какво да окачваме от икономическата 2016 г.

Суровините са инвестиционна възможност №1 в следващите 5 години

2016 г. носи доза несигурност за световната икономика. На първо място стои проблемът с растежа на Китай, който доведе и до бързата обезценка на юана до 5-годишно дъно. Капиталовият пазар в страната е източник на сериозни сътресения в глобален мащаб, но най-важният ефект е, че търсенето на суровини пада. Това доведе и до втория сериозен проблем за световната икономика – евтините суровини. Сривът на цените, включително и на петрола, прекрати инвестициите в тези сектори и продължава да застрашава плащанията по задълженията на компаниите-производители. Още през втората половина на миналата година имаше значително влошаване на корпоративния дълг, което ще продължи и през 2016 г.
Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че 2016 г. ще бъде година на растеж, макар и под потенциала на глобалната икономика.

Добивът на суровини и горива ще преживее сериозно преструктуриране през тази година, което не само ги превръща в инвестиционна възможност номер едно в близките пет години, но и ще гарантира връщането към икономически растеж.

България

Икономическият растеж в България е ограничен от недостатъчните темпове на покачване на кредитирането. В близките няколко години това ще се запази и икономиката ще продължи да разчита основно на индустрията, за да генерира растеж на БВП.

Ускоряване на растежа над 3% на годишна база е трудно постижимо в момента. Това изисква не само дългосрочни реформи в публичния сектор, които да повишат ефективността на администрацията, но и ръст в сектора на услугите. Нулевата инфлация не стимулира повишаване на доходите, а ниските разходи за труд не подкрепят инвестициите в ефективност на производството.

Икономическият растеж, основан на развитие на индустрията, не е непременно лоша новина за икономиката. Това няма да създаде прекомерна задлъжнялост в икономиката и да доведе до неравновесие в дългосрочен период. Банките ще играят по-голяма роля за икономиката през 2016 г. Има основания да се очаква активизиране на кредитирането към инвестиционни проекти в частния сектор и потреблението. Парите в депозити в банките ще търсят по-високодоходни алтернативи, защото лихвите ще останат на ниски равнища.

Евро/щатски долар

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват предимството на долара да се запази в дългосрочен период. Еврото ще се търгува около 1.10 долара (1.78 лв. за долар) през следващите 6 месеца. Инвеститорите обаче се ръководят само от лихвената политика, а движението на капиталите към САЩ не трябва да се пренебрегва. Това е причината да допускаме и краткосрочен спад на еврото към паритет в края на годината.

Злато

Златото регистрира спад през 2015 г., който отговаря на покачването на долара спрямо еврото. В началото на тази година обаче продажбите на рискови активи са изключително силни и златото успява да задържи позициите си. Новият диапазон на търговия е от 1000 до 1100 долара за тройунция, като все още не е тествана подкрепата на това ключово равнище.

Краткосрочен ръст е възможен при разпродажби на фондовите пазари, но цената няма да се покачи над 1200 долара за тройунция.

Перспективата е по-скоро негативна и цената му ще тества ключовото равнище от 1000 долара.

Петрол

Само за първата седмица на година цената на суровината падна с 14%. Основната причина за силните разпродажби на петрол в началото на годината е сривът на фондовия пазар в Китай, който се пренесе върху всички финансови инструменти. Това не е свързано с икономическия растеж в страната, въпреки че вероятно ще има негативен ефект. Спадът на петрола е следствие на спекулативни позиции, които допълват съществуващото неравновесие в търговията със суровината. Поради тази причина спад в първите месеци на 2016 г. представлява краткосрочна възможност за инвестиция за покупка на нива 30 и дори 25 долара, ако се задълбочи сривът. Цената на петрола ще достигне през годината нива над 40 долара за барел. Текущите равнища са изключително критични за компаниите в САЩ, които добиват шистов петрол и които имат по-високи разходи. Кризата в този сектор ще се задълбочи и ниските ценови нива ще доведат до затваряне на производствени мощности и до постепенно ликвидиране на излишъка през тази година. В края на 2016 г. ще има значително по-добра среда за дългосрочни инвестиции в сектора, особено в акции на петролни компании.