fbpx Какво е маркетинг автоматизация? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Какво е маркетинг автоматизация?

Какво е маркетинг автоматизация?

 

Маркетингът и рекламата често имат репутацията на нещо досадно, което се прави масово и „на едро“. Това разбиране е наследство от телевизионните и радио реклами, които наистина са такива. Дигиталният маркетинг обаче е нещо съвсем друго. Качественият дигитален маркетинг означава, че говорите с точните хора, в точното време и по точния начин, без спам. Също така означава, че и те могат да говорят с вас, а не просто да са пасивни (и недоволни) консуматори на вашите маркетинг съобщения.

С дигиталния маркетинг всички печелят – заинтересованите от вашите продукти и услуги хора получават точно това, което търсят; вие не губите излишни средства и време в безрезултатни маркетинг кампании, измервате всичко и получавате обратна връзка в реално време.

Какво е маркетинг автоматизация?

Макар и непозната на българския пазар, маркетинг автоматизацията е иновация в дигиталния маркетинг, на която се доверяват най-успешните и модерни компании в света. Тя представлява оптимизиране на маркетинг процесите и комуникацията в организацията чрез тяхното автоматизиране. При наличието на много клиенти и служители е нужен мащабен маркетинг, който обаче не трябва да бъде усетен като масов. С помощта на стратегически начертани клиентски пътешествия, вие може предварително да зададете по какъв път бихте искали даден клиентски сегмент (например лоялни клиенти) или кампания (например дигитална промоция на даден продукт) да премине.

Чрез конкретни стъпки, които формират едно пътешествие, вие може да насочите клиентите или служителите си да изпълнят някаква конверсия (conversion) много по-елегантно сравнено с хаотични и масови маркетинг кампании. Ключови момент при маркетинг автоматизацията са планирането и подготовката на клиентското пътешествие, както и избрания от вас инструмент за изпълнението му.

Нека си представим,че вашата компания е в аутсорсинг сектора и наема нови служители много често. Всяко напускане ви струва скъпо, защото означава, че процесът по подбор трябва да започне отначало. Вие трябва да имате определено „клиентско пътешествие“, което да помогне на новите кадри да навлязат в работата възможно най-гладко и да намали текучеството. Например, след като са били одобрени за работа във вашата компания, новите служители получават имейл с „Добре дошъл!“, в който се включва информация за прекия им мениджър, най-добрият ресторант близо до офиса, информация как могат да се свържат с някого от човешки ресурси и информация за местата, където могат да използват Мултиспорт картата им.

Седмица по-късно им изпращате покана във Фейсбук за събитие, което компанията организира специално за новите служители. На тези, които дойдат на събитието, изпращате имейл с „Благодаря, че присъства!“, а на тези, които не са успели да дойдат им изпращате имейл със „Съжаляваме, че не те видяхме на събитието!“ и новина за събитието, за да наваксат пропуснатото. След месец или два им изпращате друг имейл с кратък въпросник относно първите им впечатления от работното място. Ако обратната връзка е добра, може да ги подканите за оставят добро ревю за компанията ви в социалните медии или в Гугъл, а ако не е добра – организирайте срещи с мениджър човешки ресурси и работете върху проблема заедно. Щом наближат коледните или великденските празници, или рожденият им ден, защо да не им изпратите един поздравителен смс? Персоналното отношение ще бъде оценено.

Подготвянето и изпълнението на подобен тип клиентско пътешествие може да ви изглежда много трудоемко, но ако го планирате добре и използвате надежден инструмент за маркетинг автоматизация, времето за работа се съкращава в пъти. Вашата основна задача е да подготвите стъпките на клиентското пътешествие, правилата (ако X направи Y, да се случи Z) и темплейтите на съобщенията/имейлите, и системата сама ще свърши останалото. А резултатите няма да закъснеят – в горния пример, служителите ви ще са благодарни за вниманието, отношението и възможността да дадат обратна връзка и гарантирано ще останат с вашата компания.

Защо да използваме маркетинг автоматизация?

Оптимизирането на маркетинг процесите е много повече от контент план за социалните медии или генерална имейл стратегия. В основата си, маркетинг автоматизацията означава, че вие комуникирате със съществуващи и потенциални клиенти по възможно най-адекватния за тях и за вас начин, в подходящо време и на подходящо място. Това е невъзможно без конкретна маркетинг стратегия и последваща автоматизация, която да следва тази стратегия. Намалявайки човешкия фактор при подизпълнението, маркетинг усилията стават по-ефективни и по-прецизни, а маркетинг експертите имат повече време да се концентрират върху креативността на кампаниите си, както и на по-добра връзка с клиента отвъд машиналното пускане на реклами и имейли.

Тази повишена продуктивност на маркетинг отдела означава, че кампаниите имат по-голям успех, което носи повече конверсии (продажби, разпознаване на марката, изпращане на запитвания). Същевременно, автоматизирайки голяма част от монотонните задачи, вашите служители стават по-щастливи и задоволени от работата си, което води до повишена лоялност и съответно по-малко текучество. От клиентска гледна точка, не спамите хора с безкрайни и несвързани съобщения, а комуникирате с тях само когато те имат нужда от вас. Не досаждате и не губите средства да комуникирате с хора, които нямат интерес към вашата компания. Крайният резултат от автоматизацията е: повече продажби, по-малко разходи за нови служители, по-щастлив екип и по-доволни клиенти.

Благодарение на възможностите на системата (например Salesforce Marketing Cloud), вие правите персонален маркетинг, който обаче е в голям мащаб. Тоест, имате ползите от „масовия“ маркетинг (достигате до много хора), без обаче да изглежда така – защото предлагате персонално отношение и динамични маркетинг съобщения, съобразени с конкретните нужди на клиента.
Най-голямата полза от маркетинг автоматизацията, е че тя дава независимост на вашата компания - за да имате работещ и гъвкав маркетинг отдел, ви е нужна единствено добра система и няколко обучени служители, които да я ползват. А колкото повече я ползват, толкова по-добри ще стават! Добрата система ви прави независими от подизпълнители, агенции и фрийлансъри, защото ви позволява сами да правите всичко. Ако пък сте агенция, маркетинг софтуерът ви позволява да менажирате много акаунти без да правите компромис с качество и да губите време.

--------------

Йоана Великова притежава солидни знания и опит в областта на SEO и SEM (вкл. AdWords и Tag Manager), дисплей реклама, статистика и данни, създаване и управление на уебсайтове, управление на социални медии и реклама, E-mail маркетинг, Analytics и други. Йоана отговаря за всички дигитални елементи и е сертифицирана от Google и Salesforce Marketing Cloud.

Facebook коментари