fbpx Какво оказва влияние върху шума на гумите? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какво оказва влияние върху шума на гумите?

етикети

Нивото на шума е сред основните фактори, които влияят на комфорта при шофиране. Шумът на гумите се влияе от няколко фактора като модела и типа на превозното средство, джантите, каучуковата смес, пътната настилка, скоростта на шофиране и дори метеорологичните условия. Има разлики дори и при много подобни автомобили, което прави точното сравнение възможно само в ситуации, в които еднакъв автомобил се използва при идентични условия.

Могат да се изведат обаче някои по-общи наблюдения. Колкото по-мека е каучуковата смес например, толкова по-вероятно е да се намали звука. Високопрофилните гуми също са по-удобни и тихи в сравнение от нископрофилните си алтернативи.

Летните и зимните гуми са снабдени с европейски етикет за гуми на ЕС, който показва нивото на шума. Този етикет обаче се отнася единствено за външния шум при търкаляне. Външният шум при търкаляне и вътрешният шум в купето могат дори да бъдат напълно противоположни и намаляването на единия дори да води до увеличаване на другия.

„Шумът на гумите произтича от контакта на гумите с пътя: грапавостта кара гумата да вибрира докато се търкаля по настилката. Оттам вибрацията изминава голямо разстояние - по гумата, джантата и останалите елементи на превозното средство, навлизайки в купето, където част от тези вибрации се превръщат в звук доловим от човешкото ухо.“, казва Хану Оннела, старши инженер „Разработки“ в Nokian Tyres.

Равномерното износване намалява шума на гумите

Тъй като сезонът за смяна на гумите е пред нас, шофьорите трябва да имат предвид, че смяната на гумите ни прави по-чувствителни към шума. Старите гуми имат по-малка дълбочина на протектора, което създава различен звуков фон от новите гуми със силно изразените си шарки на протектора.

Водачите до известна степен могат да повлияят на шума на гумите. Първо, трябва да се уверите, че автомобилът Ви и гумите, които ползвате са наред. Например, ако геометрията на окачването Ви не е в рамките на посочените от производителя стойности, това може да доведе до неправилни ъгли на завиване, гумите ще се износват неравномерно и по този начин ще създават допълнителен шум. Дори, ако колелата Ви са правилно подравнени, е препоръчително да сменяте местата на предните и задните гуми, за да се износват възможно най-равномерно.

Регулирането на налягането на гумите също така се отразява на шума. Можете сами да направите проверка като експериментирате с различно ниво на налягане, което все пак е в допустимия диапазон за Вашия автомобил: „Ако видите два коловоза на пътя, опитайте да минете успоредно на тях, за по-комфортно звуково преживяване.“