fbpx Какво се случва след затварянето на пристанището в Шанхай | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какво се случва след затварянето на пристанището в Шанхай

Най-голямото пристанище близо до китайския мегаполис Шанхай е блокирано повече от месец поради поредната вълна от COVID-19. Основната причина е затварянето на вътрешната верига на доставки от производителите до складовете и пристанището вследствие на обявените строги мерки за безопасност. Това доведе до редица нови проблеми в доставките както към България, така и към целия свят. Китай е гигант в износа – от суровини и междинни материали до крайни продукти, вкл. оборудване. Недостигът на електронни компоненти например нанесе удар на различни промишлени сектори и могъщи компании като производителите на автомобили страдат от липсата на чипове.

Въпреки че е трудно да се предвиди колко време ще отнеме стабилизирането на потока от контейнери през пристанището и какви ще бъдат точните измерения на последиците, вече могат да се направят прогнози. 

В момента се очертават два сценария за развитието на ситуацията. Първият е пренасочването на товарите към Нинбо и други пристанища, който вече доведе до недостиг на празно оборудване на корабните линии, забавяне на товаренето и нарушаване на веригата на доставки. 

При втория сценарий голяма част от корабите ще запазят планираните графици, включително товаренията в Шанхай. Контейнерите засега не се разтоварват в други пристанища, което до известна степен ще улесни възобновяването на процеса след отварянето на терминала и разчистването на контейнерите. Сега интензивно се позиционира оборудване при производителите в Китай в подготовка за пиковия сезон, затова е от огромно значение празните контейнери да пристигат по предназначението си в Шанхай. По отношение на хладилните товари – поради ограничения капацитет на пристанището и невъзможността да се осигури захранване някои корабни линии бяха пренасочени към други пристанища в региона. 

 „Локдаунът в Шанхай ще доведе до множество лавинообразни ефекти през следващите седмици и месеци“, обясни Димчо Димчев, управител на cargo-partner България. „И все пак гъвкавостта е в основата на логистиката. Това ни прави умерени оптимисти. Като международен логистичен доставчик ние от cargo-partner разполагаме с широка мрежа от партньори по целия свят и така сме в състояние винаги да предлагаме гъвкавост на нашите клиенти – например използването на адриатическите пристанища, за да се съкрати транзитното време за пратките до Югоизточна Европа. Поддържаме постоянна комуникация с колеги от Китай и по света, което ни позволява да получаваме навременна информация и да се адаптираме към създалата се ситуация. В момента всички пратки, първоначално предназначени за Шанхай, се пренасочват към близкото пристанище Нинбо само на 3 часа път от Шанхай. С времето всеки ще се адаптира към подобни предизвикателства и това ще се превърне в нов стандарт. Надявам се ние да бъдем сред първите в този процес.“ 

Корабите в момента отплават от пристанището в Шанхай с по-ниска от планираната утилизация. Резултатът вероятно ще е покачване в броя на анулираните отплавания през следващите седмици. Прогнозите след отваряне на пристанището са за увеличаване на обема на товарите и търсенето на капацитет, което ще доведе и до увеличаване на морските навла. Допълнително ще наблюдаваме изместване на пиковия сезон и той ще стартира по-рано от обикновено, за да се компенсират по-дългите транзитни времена.

Дългосрочният ефект от този локдаун може да се окаже и засилване на тенденцията за частично изнасяне на производството от Шанхай до Индия, Виетнам и Тайланд . Вносителите по целия свят поставят под въпрос снабдяването си и правилното функциониране на веригата си на доставки поради мащабните блокирания в момент, когато всички други страни са отворени.