Камера работи... “Екшън”!!

Няма човек, който да не “страда” от суета. Дали жените или мъжете са по-суетни мога да споря, но не това е важно сега. Но приятен душевен гъдел ме обхвана, когато тръгнах по столичните централни улици с голямата малиново червена кола, наречена Actyon. Не че се впуснах в екшън, така както асоциира името, а просто бях по-различна. И гледах от високо... И ме забелязваха:-)

Не си мислете, че греша името, като го изписвам с “у”. Такава е концепцията на корейския производител Санг Йонг - закачлив каламбур с английската дума young - в превод - “млад”.
Автомобил с ярка индивидуалност, който се забелязва, подходящ за града и приключения сред природата. Една интересна кръстоска между спортно купе и всъдеход. Автомобил готов за екшън! Именно кръстоска от уикенд в града и навън успях да направя и аз.

Интересно, но Actyon има собствено лого и емблема

Той се маркетира отделно от досегашната продуктова гама на компанията Санг Йонг. Целта е ясно разграничение от масовите модели и позициониране на Екшън в премиум сегмента на компактните всъдеходи.

Когато си в купето, няма как да не усетиш спортно-елегантния стил. Тъмният интериор контрастира с хромирани елементи, спортен е скоростният лост. На таблото обаче е пълно с уреди и екстри. Само малко странно за такова високо оборудване, но фабрично не се предлага борд-компютър.
В салона на Actyon има впечатляващ простор. Колата е базирана на платформа на голям 7-местен автомобил. Но тук няма трети ред седалки, който е именно за сметка на удобството на пасажерите от втория ред. Багажникът е по-камерен, заради скритите резервна гума и инструменти. Но като компенсация около тях има две дълбоки ниши, които побират доста дребни предмети. Така всичко е прибрано. Ако все пак се налага транспортирането на по-обемисти товари, задните седалки се сгъват и се получава абсолютно равен товарен отсек.
В случая имах и покрив към небето - двупозиционен електрически шибедах.

Actyon e оборудван с двигатели на Мерцедес
Тестваният модел бе с двулитровия дизелов 2,0 CDI с VGT-турбо (турбо с променлива геометрия) и мощност 141 к.с. Комън-рейл системата е от трето поколение и благодарение на високото налягане (1600 бара), дава много добра енергия. Винаги ми доставя удоволствие на светофара, когато изненадващо настъпя педала и докато другите едвам са “отлепили”, аз съм далеч напред...

Базовото оборудване предлага богат набор от системи
ESP, 4-канален 4-сензорен ABS, електронно разпределение на спирачното усилие EBD, хидравличен спирачен асистент, система ASR за регулиране на сцеплението при потегляне и система против преобръщане ARP. Система за контрол при спускане HDC (Hill Descent Control). Включването става автоматично при опасно спускане, но може да се активира и ръчно, чрез бутон.
Успях да изпитам автомобила и в дъждовно време. Калта беше доста сериозна и въпреки че бях с летни гуми, успях да се измъкна (а за SUV-автомобилите са фатални “обувките”). Задвижването не е перманентно 4х4, а се включва с бутон, но в случая дори и без него можех да успея. Голямо предимство е високата база, благодарение на която се минава през пресечени терени.

Facebook comments