fbpx Кампания „Чудесата на България 2014 г.“ стартира в Хасково | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кампания „Чудесата на България 2014 г.“ стартира в Хасково

Инициативата за популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни „Чудесата на България 2014“ е прекрасна и ще получи пълна подкрепа от правителството, заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев по време на обществената дискусия „хасково - нови възможности за регионален туризъм“, организирана в града като начало на четвъртата национална кампания. Туризмът е основен сектор за българската икономика и вече формира близо 14 на сто от БВП у нас.

Инициативата за чудесата се очаква да помогне в популяризиране на българския туризъм, като промотира родните забележителности. От националния бюджет сумите за реклама са увеличени няколко пъти за тази година и заедно със средствата по новите оперативни програми на ЕС „Региони в развитие“ и „Конкурентоспособност и иновации“ може да се кандидатства за един огромен ресурс. Трябва да се търси синергия, като се консолидират усилията на всички институции, за да се постигне максимално добър резултат, поясни Ботев. Според него е изключително важно голямото богатство на културно-исторически паметници и други артефакти да бъде превърнато в туристически атракции. Тогава може да се окаже, че археологията на България е една от най-крупните финансово генериращи индустрии на страната. Бенефициенти по програмите могат да са общини, неправителственият сектор, религиозни общности и публично-частни партньорства, които обаче трябва да подготвят пълна документация, обобщи Ботев.

Изборът за начало на тазгодишната кампания не е случаен. Хасковският регион притежава над 500 културно-исторически паметника и 47 паметника на културата с национално значение, които могат да бъдат свързани в общ туристически маршрут с надслов „Чудесата на Хасково”. На форума бяха представени част от тях - най-високата статуя на Богородица с младенеца, Узунджовската църква, Минералните бани, Александровската гробница, Музеят на тракийското изкуство, светилището Глухите камъни, крепостта Букелон, Светилището на нимфите край с. Каснаково, крепостите Лютица и Мезек, вила „Армира” и др., както и проекта „Еликсирът на боговете” за развитие на винения туризъм.