fbpx Карло Коломбара гарстролира в Софийската опера | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Карло Коломбара гарстролира в Софийската опера

етикети

Три участия в Софийската опера и балет предстоят на известния бас от Италия Карло Коломбара. На 11 февруари от 19.00 ч. той ще гастролира като Рамфис в постановката на „АИДА“ на Уго де Ана. На 27 март, в цикъла “Tutto Verdi”, със специалното участие на баритона Владимир Стоянов, публиката ще чуе Карло Коломбара като Закария в концертното изпълнение на операта „Набуко“ от Джузепе Верди. Кулминация в гостуването на италианския бас се очаква да бъде участието му като Филип II в постановката на Пламен Карталов на друг вердиев шедьовър, „Дон Карлос“ на 31 май от 19.00 ч.

Изпълнител с над двадесетгодишно присъствие на сцената, Коломбара не спира да обогатява творческата си природа под натиска на артистичното си призвание и амбиции за непрекъснато усъвършенстване. За последните години осъществява няколко дебюта в оперите „Мефистофел” (Бойто), „Кармен” (Бизе), „Дон Паскуале“ (Доницети), „Хофманови разкази” (Офенбах) и „Дон Жуан” (Моцарт).

През изминалата година, посветена на 200-годишнината на Джузепе Верди, участва в „Реквием” в Бостън, има участия в Лондон и на оперния фестивала в Савонлина, представя Закария от „Набуко”в Щутгарт и на Арена ди Верона, както и Фиеско от „Симоне Боканегра” във Виена и Салерно. Извън репертоара на Верди, участва във  „Фаворитката” (Доницети) в Театър „Шанз Елизе”, „Малка тържествена меса” (Росини) в Париж и Виена, и „Мефистофел” в Театро Реджо в Парма.

През тази година, Карло Коломбара ще води майсторски класове, а също и концерти в Мортара, Парма, Бирмингам, Лондон, Триест, Залцбург, Пиаченца и Модена, както и съвместно участие с Хосе Карерас в премиерата на операта „Съдията” (Изчезналите бебета) с драматичен сюжет за изчезнали деца по време на режима на Франко в Театро Ариага в Билбао.

Карло Коломбара е роден в Болоня, на 12 години започва уроци по пиано, но три години по-късно с първите уроци при Париде Вентури се посвещава на пеенето. През 1986 г. печели наградата за най-добър италиански певец на конкурса „Виоти“, а следващата година е лауреат на конкурса As.Li.Co, малко преди дебюта си в ролята на Де Силва от операта „Ернани” (Верди) в Римската опера. Следват участия в „Коронацията на Попея” (Монтеверди) в Болоня и в „Едип Цар” (Стравински) в Театро „Ла Фениче“ - Венеция.

Карло Коломбара има интензивна концертна дейност с изпълнение на кантатно-ораториални творби. Едно от най-забележителните негови участия е в знаменития спектакъл на „Турандот” (Пучини), представен на открито пред двореца в „Забраненият град” в Пекин със Зубин Мета.