Катаржина Естейт очаква още по-добра година

По традиция лозята на винарска изба Катаржина Естейт бяха зарязани за да има успешна реколта и тази година. Изпълнителният директор на избата Цветелина Николова, заедно с посланика на Полша Н.Пр. Лешек Хенсел, първи отрязаха лозовите клонки и по стар български обичай след това сложиха лозови венеци на главите. С пита и мед, собствено производство, бяха захранени десетките гости дошли, за да поздравят хората, които правят едни от най-хубавите вина на България. „Искам да поздравя екипа на Катаржина, който с толкова страст и желание работи. Това е най-добрата изба в Хасковска област и ние се гордеем с нея!“, каза областния управител на Хасково Кадир Исов, който връчи благодарствена грамота. 
 
 
През изминалата година вината на избата получиха високи отличия на най-престижните винени конкурси като China Wine Awards Best Valuе (двоен златен медал за Le Voyage 2011 Cabernet Franc & Syrah), Chardonnay  du Monde France, Mundus Vini Germany, ProWine China. Изминалата 2013 г. е особено успешна за избата. Реколтата е с до 40 - 50% повече от предходната година и е с изключително добри показатели на гроздето. Екипът на избата осъществи успешно и новия проект - „музикалните“ вина – Chopin, които вече са на пазара.
 
През февруари 2013 г. Катаржина Естейт успешно стъпи и на китайския пазар, където реализира високия си клас вина. Ето какво сподели специално за списанието Цветелина Николова: „Нашите вина се приеха изключително добре в Китай. На сляпа дегустация френски сомелиери, които консултират големи китайски фирми, не можеха да повярват, че това е българско вино, което е на нивото на световните топ-вина. За сега се позиционираме само в Шанхай, в скъпия квартал Пудонг, където има много луксозни барове, дискотеки и магазини за вина. Заедно с това наблягаме на предлагането на вина като корпоративни подаръци. В този квартал са базирани представителствата на световни фирми и вече успешно развиваме и тази линия. Например за китайската Нова година реализирахме много силни поръчки. Нашата цел е да се наложим със скъпи вина и да изчистим имиджа на България като производител на евтино вино.“ 
 
Гостите на празника се насладиха и на дегустация на шест вина, комбинирани със специално подбрана храна. 
 
Катаржина Естейт е открита през 2006 г. и се намира в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя в България и Европа. Избата е разположена в най-южната част на България, на 2 км от с. Мезек и на около 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи. Местността е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива. В различните части на имението почвите са лесивирани канелени горски (Chromic luvisol), излужени канелени горски (Eutric cambisol) и рендзини (Rendzina). За качеството на гроздето допринася и факта, че районът е с най-продължително слънчево греене, като през вегетационния период температурната сума достига 4000° C.
Katarzyna Estate притежава 6000 дка собствени лозови масиви в едни от най-добрите за отглеждане на лозя райони на България. Сортовете Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Mavrud, Malbec, Tempranillo, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Viognier са съобразени с особеностите на тероара.