fbpx Катя Димитрова: Да приемем и да пренаредим приоритетите си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Катя Димитрова: Да приемем и да пренаредим приоритетите си

Катя Димитрова: Да приемем и да пренаредим приоритетите си

Тибетска мъдрост гласи: “Да имаме сили да променим това, което можем; Да приемем това, което не можем да променим и Да имаме мъдрост, за да различим едното от другото".

Ситуацията с Covid-19 рязко се промени за няколко дни и не даде възможност на съзнанието и емоциите ни да се адаптират постепенно. Настроенията варираха от бодри шеги с положението, през позиция “Не ме е страх и ще живея както обикновено”, до параноични състояния.

Очевидно нито едно от трите не е (дългосрочно) решение, а ще ни се наложи да пренастроим и бизнесите и личния си живот  така, че да функционират при новите условия за неопределен период от време.
Дали ще е краткосрочно или дългосрочно зависи от нас дотолкова, доколкото наистина е важно да осъзнаем сериозността на ситуацията, но със спокойствие и търпение да се реорганизираме.

1. Да спрем да разсъждаваме защо и дали са необходими най-строги мерки. Това е едно от нещата, които трябва да приемем и да спазваме. В безпрецедентни ситуации като тази е необходима здрава ръка  и категорични препоръки от личност (и), които поемат отговорност и имат пълната информация за ситуацията. Тези личности са хора, говорят по определен начин и не им е лесно – декларации дали ги адмирираме или заклеймяваме са загуба на време.  Просто да спазваме. За народопсихологията ни  спазването на правилата не е характерно – ето това трябва да се опитаме да променим.

2. Да си наложим спокойствие и позитивизъм: душевното здраве и позитивното мислене са основа за физическото здраве и крепкост на организма.  Вероятно за много хора това не е лесно – ако приемем ситуацията, оттам нататък имаме избор : паника и негативизъм или спокойствие и позитивизъм. Последиците от едното и от другото са очевидни за всеки.

3. Да преосмислим приоритетите си

В личен план: Имаме повече време за семейството, за разговорите, за които забързания ден  не ни остава време, за споделяне на време , което все не стига, за настолни игри, за някое любимо ястие. Не мислете дали времето ще е дълго и дали ще ни омръзне – възможно е, но при всички положения периодът е временен и после, живот и здраве, ще помним позитивното и споделеното от него.

В бизнеса: Има нужда от нова адекватност. Стъпвайки на новата ситуация няма смисъл да убеждаваме клиентите си да продължават комуникациите си както обикновено – това е панически апел със страх дали ще има работа.  Бизнесът ще търпи негативи – това  е ясно и също трябва да се приеме. Но и те са временни. Важно е да посъветваме клиентите  как да се адаптират към новата ситуация – кои ще са адекватните канали за комуникация, когато хората са си по домовете, кои техни продукти или корпоративни ценности да се фокусират в тази ситуация и кои да останат на заден план, как ще се промени мисленето на потребителя и консумацията  му, от кое да се откажат и от кое не – за да запазят позициите на брандовете си, които не са на пазара за един ден – защото когато кризата отмине, бизнес състезанието за “любовта” на потребителя / клиента ще се възобнови с пълна сила.

Посланията за промяна на бизнес режима вътрешно и извън компаниите са важни и спешни – като експерти трябва веднага да подкрепим клиентите си със съдържание и канали за разпространение.

Да четем, да не прекаляваме с храната:), да се движим в домашна обстановка (всеки има по някой уред, гирички или ако няма – може да погледа упражнения онлайн), да поддържаме духа си и да действаме организирано , без да се тормозим с прогнози какво ще бъде и след какъв период от време. Нека използваме мъдростта си, за да приемем,  че отговорите на тези въпроси не зависят от нас, но само от нас зависи как ще преминем през това и в каква кондиция ще рестартираме отново!

И това ще мине! Вярвам, че моментът на рестарт няма да е далече.