fbpx Къде е мястото на книгите в живота ни днес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стефка Ангелова, управител на издателска къща “Кръгозор”

Къде е мястото на книгите в живота ни днес

Г-жо Ангелова, чете ли българинът?
- България е четяща нация, колкото и да се оплакваме, че днес четем по-малко отколкото преди. Вярно, че изкушения на днешните медии са много повече, но ако едно дете вижда, че се в семейството му се чете, и ще обича книгите.

Как се подбират заглавията, които излизат на българския пазар?
- Всяко издателство само преценява, кои ще са основните тематичните линии, които ще развива. България е малък пазар, затова се търсят различни жанрове, които да обхванат по-голяма аудитория. Как се подбират заглавията – с много четене на каталози. Тук ще кажа, че в България се издава предимно преводна литератури и по-малко българска. Много бързо на пазара излизат световните бестселъри, дори има случаи, когато премиерата у нас е по-рано дори от световната. Прави се проучване на пазара – къде има ниша, коя е най-голямата аудитория.

Търсят ли младите хора книги?
- Тийнеджърската аудотия е най-капризна. За тази публика трябва да се работи много всеотдайно. Младите хора днес са безкомпромисни, те искат най-доброто, имат много информация и много знаят. Това, което твърдим, че те са неграмотнти – не е вярно. Просто за тях трябва да се работи за тях със сърце.

Кой е най-четения жанр?
- В момента най-търсене е така нареченият модерен “ърбън фентъзи жанр”, който е преповтаряне на световната митология и фолклор в модерен вариант. Той представя градската среда, позната на днешното поколение с диапазон от приказни герои. Разбира се, търсени са и книгите за модерната, работеща жена, както и бизнес книгите.

Издават ли се български автори?
- Трябва да кажа, че те все по-добре се чувстват, въпреки насаденото мнение, че трудно се издават български автори. Освен познатите вече автори, се явяват и нови имена. Въпрос на голямо търсене е, всяко издателство да открие своята находка на автор, който да е атрактивен и интересен, а не просто да се намерят някакви пари за издаване на книга. Тук ще вметна, че се изисква се много четене от редакторите в издателствата. Когато ние получим ръкопис винаги след това подробно даваме обяснения, защото няма да отпечатаме книгата. Съветваме и нашите млади автори, като се опитваме за тях за създаваме различни инициативи, с които да ги стимулираме