fbpx Къде се намират българските банки спрямо Европа по възвръщаемост на капитала? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Къде се намират българските банки спрямо Европа по възвръщаемост на капитала?

етикети

Според коментар на Цветослав Цачев ръководител на отдел Анализи на Елана трейдинг, нашите банки, включително и публично представените, имат поне малко предимство. "Ако се използват обаче средните показатели само на печелившите банки, тогава ситуацията се променя. Стойностите им са 9.30% за западните банки и 10.40% средно в Източна Европа. В този случай само Корпоративна търговска банка и Централна кооперативна банка успяват да са конкурентни по отношение на показателя. Средната стойност за банковата ни система няма да се промени съществено, защото малко институции имат загуби. Данните потвърждават тезата, че банките в България изостават спрямо развитието на сектора в Европа, но разликата не е голяма и те не се представят притеснително слабо.

Две от публичните банки у нас се конкурират добре спрямо сектора, защото една трета от извадката имат възвръщаемост на капитала над 10%. КТБ дори се нарежда в топ 10. Банките ни се търгуват със значителен отстъп спрямо капитала си и причината за това не е само липсата на ликвидност или отчаянието на индивидуалните инвеститори. Тази разлика е следствие и на недостатъчно добрата и лесно смилаема информация за инвеститорите, с която да се оценят рисковете и перспективите на всяка компания. Тримесечните отчети се ограничават до две-три страници преразказ на публикуваните данни. И това не е специфика само за банките, за които доста информация може да се намери в БНБ, но и за огромната част от ликвидните дружества на борсата. Така че и добрите финансови показатели не са достатъчни да наредят българските акции в портфейлите на чуждестранните инвеститори само по сравнението им с данните в Bloomberg", завършва коментара на Цачев.