fbpx Харчим, без да задлъжняваме | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Харчим, без да задлъжняваме

За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари, сочат наблюденията на Асоциация за управление на вземания /АУВ/. По-голямата част от потребителите са съумели да харчат според възможностите си по време на коледните и новогодишни празници и не срещат финансови затруднения през януари.

„В предходни години голяма част от потребителите не успяваха да се справят с покриването на задълженията си в началото на месеца. Водени от еуфорията на коледните празници, те не обмисляха добре разходите си през декември и надхвърляха финансовите си възможности. В началото на 2024 г. ставаме свидетели на едно по-разумно поведение – едва около 10% от хората, с които разговаряме, спрямо почти 30% за изминалите години, изпитват затруднения със задълженията си в резултат от неразумно потребление в празничните дни. При това, тези затруднения не са съществени и потребителите ще съумеят да се справят с тях в рамките на следващия един месец”, коментира Райна Миткова, председател на Асоциацията за управление на вземания.

По думите ѝ, инфлацията, която беляза последните 2 години, е направила хората по-предпазливи. В края на годината много от тях са изготвили бюджет за празничните дни с основните пера – подаръци, храни и напитки, пътувания, оставяйки си дори буферна сума, която по възможност да спестят. В същото време, средната работна заплата нараства, а през декември много хора са получили допълнителни приходи под формата на коледни бонуси. Тези фактори обуславят относително спокойното и финансово стабилно начало на годината, посочват от Асоциацията.

„Най-предизвикателен бе краят на 2023 г. за по-младите потребители – до около 30 години. Те все още не са свикнали да преценяват добре приходите и разходите си, като в същото време се изкушават от скъпи ваканции и технологични устройства. Въпреки това и при тази група не наблюдаваме сериозни сътресения. Не очакваме бум на просрочени задължения и през следващите месеци”, казва Лилия Димитрова, зам.-председател на Асоциацията.

Очакванията на Асоциацията за 2024 г. е тя да бъде финансово предвидима и спокойна за потребителите. Въпреки това са налице и немалко песимистични прогнози в международен план, а политическата обстановка остава със знак за неизвестност.

Затова от АУВ съветват потребителите да се придържат към „златните” финансови правила:

Бюджетът и проследяването на разходите са задължителни – внимателното следене на всички приходи и разходи за определен период или по определен повод, както в случая с коледните празници, може да даде много добра яснота за това какво трябва да ограничим, кое ни е излишно и от какво можем да спестим.

„Буфер” за непредвидени ситуации – експертите препоръчват да заделим средства за непланирани разходи, което ще ни спаси от финансови изненади в непредвидени ситуации. Специалистите съветват този буфер да може да покрие 3-6 месеца от разходите ни за живот.

Инвестициите могат да намалят риска от загуба на спестяванията по време на инфлация и да ни осигурят финансова стабилност в дългосрочен план – информирайте се в какво можете да инвестирате заделените си средства – имоти, ценни книжа, акции в големи компании, злато. Най-важното е да диверсифицирате инвестициите си, за да сведете риска до минимум. Не е нужно размерът на всяка инвестиция да е голям, най-добре е да стартирате с малки суми, ако естеството на вложението го предполага.

От Асоциацията очакват през 2024 година банките да останат най-големият кредитор на пазара на задължения. Небанковите финансови институции и телекомите ще бъдат следващите по обем на задълженията кредитори. Междуфирмената задлъжнялост ще се задържи на относително стабилни нива, а плащаемостта ще се реализира с минимално забавяне.