fbpx Хотелиерите са против въвеждане на задължителен COVID сертификат | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Хотелиерите са против въвеждане на задължителен COVID сертификат

Водеща снимка
Да

Хотелиерите са против въвеждане на задължителен COVID сертификат

Според проучване сред бранша 76% от хотелиерите у нас са на мнение, че въвеждането на задължителни проверки за COVID сертификат, т.нар. „зелен паспорт“ (удостоверение, че приносителят е ваксиниран, преболедувал COVID-19 или с негативен тест за коронавирус), при посещение на хотели и заведения не е добра идея и по-скоро би довело до бойкот на хотели от страна на клиентите, отколкото да стимулира ваксинационния процес в страната.

На въпроса, дали са съгласни, средствата, които са предвидени за сектор „Туризъм“ в актуализирания държавен бюджет – 60 млн. лв., да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационната кампания чрез издаване на туристически ваучери на нововаксинирани българи, близо три четвърти – 72,6% от респондентите отговарят, че по-скоро не са съгласни с това предложение, като в коментарите към анкетата дават различни предложения за по-ефективно разпределение на тези средства.  

Въпросът „Как, според Вас, ще възприемат евентуална кампания за насърчаване на ваксинацията чрез издаване на туристически ваучери 16-те процента вече ваксинирани българи, при положение, че те не са ползвали и няма да ползват никакви облаги от нея?“ разделя респондентите на две идеални половини. 40% смятат, че вече ваксинираните българи ще се почувстват разочаровани и недоволни, което ще постави под въпрос крайния ефект от кампанията, а 40% са на мнение, че такава кампания едва ли би създала напрежение в редиците на вече ваксиниралите се. Близо 20% от попълнилите анкетата не могат да преценят ефекта от такава кампания.

Близо 43% от участниците в допитването управляват градски (бизнес) хотели, 35% морски ваканционни, 8% са представителите на планинските ваканционни хотели и 7,2% на спа и уелнес местата за настаняване. 5% управляват хотелски групи, в които има различни видове хотели.