fbpx Хърватия е приоритетен туристическия пазар на България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хърватия е приоритетен туристическия пазар на България

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Николина Бърняц, министър на туризма и спорта на Хърватия, с която обсъдиха възможностите за съвместни инициативи между двете страните. Във връзка с това, те подписаха Меморандум за разбирателство и разширяване на сътрудничеството в областта на туризма. Част от инициативите предвиждат създаването на общи туристически продукти за трети пазари и развитие на здравен, културен, зимен и спортен туризъм.

Ценим високо активния диалог на най-високо ниво през последните години, отношенията между България и Хърватия се основават на дългогодишни исторически традиции и приятелски отношения между двата народа, заяви по време на срещата министър Николова. Тя подчерта, че Хърватия е приоритетен туристическия пазар и партньор на България. Всяка година се увеличава броят на хърватските гости, посещавали България. През 2019 г. ръстът е бил 31,1%.

По предложение на министър Николова бе обсъдена и темата за възобновяване на дейността на Съвместната работна група. Първото заседание ще бъде проведено онлайн, а през пролетта на 2021 г. ще се търси възможност за присъствена среща в София. Министър Николова отправи покана за участие на Хърватия в туристическите изложения в България.

Николова представи мерките, които българското правителство предприе в подкрепа на туристическия сектор за преодоляване на трудностите причинени от световната пандемия. Заедно с това приветства решението на хърватския национален превозвач “Croatia Airways” да започне редовни седмични полети между София и Загреб.

Министър Бърняц посочи, че спадът в туристическия сектор в Хърватия е около 60%, като през тази година страната е била посетена от едва 7,4 млн. туристи. Според нея Хърватия е постигнала добри резултати на фона на кризата, причинена от разпространението на COVID -19 и земетресението, което нанесе материални щети в някои области на страната.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова е на работно посещение в Хърватия.