Test drive

KIA NIRO – за интелигентни шофьори (ВИДЕО)

 

Автомобилната индустрия днес върви в нова посока. Критичните изисквания на клиентите стават все по-големи и производителите се надпреварват за всяка стотна от пазарния процент. Ако до преди десетилетие модата беше на големите, удобни седани, днес търсенията са други – високо, компактно, еко, възможно най-нисък разход на гориво, еко, електричество, дигитална свързаност и т.н. И всеки бранд извади своето оръжие.

 

KIA влиза в тази модерна битка с напълно нов модел, създаден на съвсем нова платформа – хибридният кросоувър Niro, който съчетава бензинов мотор и литиево-йонна батерия, която се зарежда само в движение – от рекуперация на спирачната система. (Тук отварям скоба, че близнакът му е Huyndai Ioniq, въпреки, че нямат нищо общо визуално).

 

Niro бе представен за първи път пред европейската публика на Автосалона в Женева, приключил преди дни. Статистиката показва, че броят на хибридните автомобили в Европа се е увеличил двойно за последните 5 години, а до 2020 г. се очаква пазарът им да достигне до внушителната цифра 700 000. „С лансирането на Niro КIA ще отговори на нарастващото търсене на превозни средства с алтернативно гориво, което ще спомогне за осъществяване на глобалната ни за 2020 г. цел, а именно да подобрим общата горивна ефективност с до 25% на цялата моделна гама спрямо нивата от 2014 г.”, коментират от компанията. С това KIA обещават, че през следващите 5 години зелената им гама ще включва 11 изцяло нови модела.

 

Ако трябва да съм откровена, поне за мен, NIRO не блести с помрачаващ дизайн (WOW ефектът ще чакаме като дойде най-последното творение на марката - Stinger). Но пък е уютен модел, който напълно отговаря на съвременните представи за понятието кросоувър - достатъчно пространство в купето, по-висока позиция на пътя, напълно задоволим обем от 410 л. на багажника, приятна возия, достатъчно технологии като система за автономно аварийно спиране, системата за предупреждение за опасност при смяна на лентата за движение, система за оставане в лентата на движение и при нужда упражнява усилие върху волана, изключително практичната система за предупреждение за пресичащи отзад автомобили. Няма само 4х4 версия и не се проектира за този модел. След време обаче ще го видим в plug-in версия и вече напълно електрически.

  

Признавам, че когато взех тестовия модел и бях изминала само тридесетина километра, вечерта моя приятелка ме попита: „Как е?”. Задоволих се с едно „Ами…, после ще ти кажа”. Първо някак мудно ми потегля, после странно, че разходът на гориво показваше 8,7/100 л. „Нали е много еко, какви са тези цифри?”. Нулирах данните на момента, но за съжаление в малкото изминати километри пак нямах особен успех – 7,8л/100 км. Понеже съм позитивен човек, си казах: „И утре е ден, нещата може да изглеждат иначе…”

И тук ви предлагам в следващото ВИДЕО по-близка среща с модела, в една разходка до Банско.


Niro комбинира 1,6 литров бензинов мотор с мощност 105 к.с. и 147 Nm въртящ момент плюс с 32 kW електромотор и 1.56 kWh литиево-полимерна батерия. Комбинираната мощност от 141 к.с. е окомплектована с 6-степенна скоростна кутия с два съединителя (6DCT). Потегляйки към Банско, разходът на гориво започва леко да спада. На магистралата зареждам круиз контрола на 138 км/ч. В Банско пристигам с разхода 6,0л/100 км. Карам обаче внимателно, като на състезание за икономичност и се опитвам да не хабя излишна енергия. Виждам, че и батерията почти се е заредила, значи в града, където скоростта е ниска, ще мога да карам стил „тролей” – само с едно тихо „зззз”.

На другата сутрин изкачвам пътя към Бъндеришка поляна с достатъчно много завои. Отказвам се мисля „екологично” и натискам режим Sport. Нали на връщане, като се спускам, ще компенсирам? Поведението на автомобила е коренно различно – истинско удоволствие. Взима завоите почти като състезателен автомобил. Значи можело и да не е муден…
Тръгвам си от Банско, заредили сме се в колона и караме с около 80 – 90 км/ч. След време поглеждам към разхода – 5,5 л/100 км. Усмихвам се доволноJ…

 

След три дни с Niro си отговарям на първоначалното леко разочарование от мудния автомобил – всъщност това е много умен автомобил, които, ако успееш да овладееш в шофирането, може да бъде страхотен приятел. Нужна е обаче мисъл, отношение към шофирането, забравяне за агресия на платното. Всъщност дали така няма да станем съвършените шофьори? На мен много ми допадна този стил на шофиране, а и нали всеки човек е настроен да се бори и състезава с нещо – направете го с Niro, той няма нищо против.

 

Facebook comments