fbpx KIA Sportage - светът на модерните интелигентни (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

KIA Sportage - светът на модерните интелигентни (тест драйв)

Не може да се отрече на KIA, че просто чупят стандартите и представят модели, които определено остават в автомобилната история. А в днешно време да създадеш модел и дизайн, който да впечатли преситения потребител, за който ценностите имат краткосрочен живот, е изкуство. Всеки знае какво е „тигров нос“ в автомобилите, нали?

Сега вече ясно ще помним и бумеранговите дневни светлини, които оформят ромбоидни фарове и представят едно ново, модерно лице на марката, като правят новия Sportage по-атрактивен от всякога. Всъщност именно дизайнът е онзи, който днес най-много се бори за клиентско внимание и ако успееш да си различен, то успехът ти е почти гарантиран (като прибавим и затруднените доставки, всеки екземпляр слязъл от поточната линия, е обречен на успех). В петото поколение на успешния модел „носът“ е претърпял доста сериозна козметична промяна, но пък цялото лице стои страхотно – като с Face app филтър, но в случая е съвсем реално и на живо е още по-красиво.

KIA вадят и нова стилистична философия – Opposites United или „Единство на противоположностите”. Звучи „уау“ и има пет още по-уау опорни точки - „Разумна радост“, „Прогресивна мощ“, „Жива технология“, „Спокойно напрежение“ и „Природна смелост“. И ако се размислим и ние философски, ще видим, че тези противоположности всъщност много си подхождат. Пренесено в автомобила, визия, която първоначално може да изглежда много нетрадиционна, всъщност е изключително привлекателна и е готова да отговори за възприятията за „утре“.

И ако профилът е доста сходен с повечето кросоувъри и SUV модели, то в задната част отново има дизайнерски размах – широки и мускулести форми, скосената линия на покрива, която прелива в задните светлини, оформените като бръсначи задни светлини са свързани с тънък хоризонтален елемент, които дават впечатляващо широк изглед на задницата на модела. Уверявам ви, че ако днес се чудите дали ви харесва модела, утре ще бъдете вече впечатлени от него!

Интериорът обаче е тотално нов и по моите възприятия много впечатляващ. Извитият екран обхващат цялата предна част на Sportage, създавайки усещане за ширина и дълбочина. Въздушните отвори стоят като красива и елегантна декорация. Високотехнологичният сензорен панел в средата, съчетан с усъвършенствания интегриран прибор за управление на функциите стои изключително модерно.

Супер удобно е когато при включен мигач на таблото в голям кръг се прожектира картината назад – това може да спести някои неприятни моменти.

Оптимално разположение от гледна точка на водача и пътника отпред има и ергономичната централна конзола, покрита с пиано лак е в луксозно изпълнение, което се допълва от прибора за смяна на предавките на електронно управляваната трансмисия. Аудио системата също е на ниво - Harman-Kardon.

Всички материи са много приятни на допир, а седалките ергономично. Усещането е, че си в модерен кораб, който по-скоро би се движил вертикално, отколкото хоризонтално. Прави впечатление големия обем в „капсулата“, въпреки компактния външен изглед. А багажникът е от най-добрите – почти 600 л.

Без да е състезател, Sportage има много добро поведение на пътя. Инженерите са провели серия от изпитания по различни европейски пътища, за да усъвършенстват настройките на управлението и работата на окачването и да приведат електронните системи за асистенция. Опционалната система за електронно управление на окачването ECS (Electronic Control Suspension) осигуряване оптимален комфорт и високи нива на безопасност посредством постоянен контрол на работата на амортисьорите. Тестовият модел е най-високото ниво GT Line със 180 к.с. и новата система Terrain Mode.

Sportage потегля в режим Drive Mode, който е част от серийното оборудване на всички версии на модела. Впоследствие и в зависимост от условията, може да избере един от режимите Comfort, Eco или Sport. Системата за двойно предаване с електронно управление AWD гарантира оптимално разпределение на тягата между предните и задните колела в зависимост от пътните условия, стила на шофиране и конкретната ситуация. При по-специални зимни условия функцията AWD Lock блокира четирите колела за постигане на по-добро сцепление.

Накрая остава цената, която сама по себе си не е малка, въпреки, че базовото ниво започва от 50 хил. лв., с уговорката, че „базата“ включва доста много удобства. Тестовият модел е с цена 80 хил. лв., а Plug-in Hybrid версията стига до 95 хил. лв. Въпреки това редицата от чакащи не е малка. Затруднените доставки в цял свят, което създава огромни проблеми за автомобилния бизнес, постигнаха обаче едно – цената вече не е толкова определящ фактор. Ако искате нов автомобил – просто е важно да го има.