fbpx Киргизстан - най-новият член на Евразийския съюз | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Киргизстан - най-новият член на Евразийския съюз

В три поредни статии ви представяме новите икономически сили на Централна Азия - държави, които са малко познати, но крият сериозен потенциал за развитие и възможности за инвестиции и съвместни дейности с български фирми. Представихме Узбекистан, а днес ви срещаме с най-малката държава в този регион - Киргизстан.

Страната е най-новият член на Евразйиския съюз, приета в средата на 2016 г. Една година по-късно влиянието на това присъединяване определено е много положително. Мнение, което споделят и локални икономически експерти, с които съм имал възможността да коментирам тази тема. Ръстът на експорта към Русия е със сериозните 26%, а легализирането на статута като работна ръка на гражданите на Киргизстан в Руската федерация дава възможност за много млади киргизи да търсят препитание в Москва и други големи градове, след което да изпращат част от спечеленото обратно в родината си.
Облекчаване на движението на киргизки стоки към Казахстан и Русия води до развитие на експортно ориентираните компании в страната, търсене на нови технологии и ноу-хау от Европа, Снигапур и Китай.

Българските технологични компании в областта на хранителната и текстилна промишлености определено имат сериозен потенциал за настъпване в Киргизстан, където тези индустрии тепърва ще се развиват динамично поради по-високите стандарти в Евразийския съюз (EaU). Също така компаниите, които са стъпили досега на беларуския, руския или казахстанския пазар имат голямо предимство и облекчение по отношение на сертификацията. Страната е със сравнително стабилна валута, без хиперинфлационни натиски, което води и до стабилност в икономическо отношение.

Киргизстан със своите природни дадености в бъдеще ще се превърне в изключително атрактивен район за ски туризъм и тепърва тази индустрия, която в момента е в зародиш, ще претърпи сериозно развитие.

 

Туризмът като цяло се развива изключително динамично и поради това, че на територията на страната се намира езерото Исък Кул, което е 9-то по големина в света с размери 58 км широчина и 182 км дължина. Климатът в акваторията на Исък Кул е умерено морски и затова красивото езеро е любимо място за отдих на жителите на цяла Централна Азия и Южно-централна Русия. Инвестициите в туристическата индустрия са една от приоритетните насоки на правителството и националната политика като цяло.

Доскоро отношенията със съседен Узбекистан практически бяха замразени, но през последната година, след редица срещи на президентско и правителствено ниво, междусъседските отношения се затоплиха и това дава възможност за в бъдеще инвестиции в едната страна да покриват пазара на другата, в което към момента Киргизстан е с предимство, поради своето членство в EaU. Киргизстан е също така ключ към пазара на една нестабилна и не толкова атрактивна страна като Таджикистан - редица киргизки дистрибуторски компании работят активно и в двете страни.

 

Киргизстан, наричана още Киргизия, с официално наименование Киргизка Република, е най-малката по площ страна в Централна Азия - 198 500 км2, а населението е около 5,5 млн. души. В исторически план киргизите са номади, населението се състои от различни племена, а името на страната означава „Земя на четиридесетте племена”.
Страната граничи с Китай, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан и е една от най-високопланинските страни в света, заемаща западните и централни части на планинската верига Тяншан. Средната й надморска височина е 2750 м., най-високият връх на територията й е Женгиш Чокусу (Победа), който е 7439-и. На територията на Киргизстан съществуват 6500 ледника и над 2000 езера, които са разположени върху 7000 км2 площ.

 

Официалните езици в страната са киргизки, който е „държавен” и руски, който се използва в администрацията, търговията и висшето образование. Столицата на Киргизстан е Бишкек, който е и най-големият град, с население от приблизително 1 млн. жители. Селското стопанство е най-развитият сектор в страната, който генерира повече от 20% от БВП, а в него са заети 48% от работната ръка. Основно се произвеждат млечни продукти, зеленчуци и захарно цвекло.

Киргизстан е светска държава, в която около 75% от населението са мюсюлмани и около 20% християни. Поради номадския произход на киргизите и животът развит около стадата, националната им кухня включва основно овче месо. Традиционното им ястие е бешбармак - тип яхния от овче месо, а традиционната напитка е кумис — ферментирало кобилско мляко.