fbpx Китайската Нова година пристигна предварително у нас с напитката Маутай | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Китайската Нова година пристигна предварително у нас с напитката Маутай

Китайската Нова година пристигна предварително у нас с напитката Маутай

Пристигането на китайската нова година бе отбелязано у нас с вечер на най-известната китайска алкохолна напитка Маутай. Това е най-популярната марка байджу, по името на едноименното планинско градче Маотай в югозападен Китай, провинция Гуейджоу. В изисканата атмосфера на столичната „Галерия 5” гостите опитаха изкусителни коктейли с китайското байджу и се насладиха на гурме китайска кухня.

Байджу всъщност е най-популярната спиртна напитка в Китай, която много наричат „китайска водка“ (в България е популярно и като„китайска ракия“). Алкохолният градус обикновено е между 35 и 60о. В буквален превод означава бял алкохол, бяло вино – в Китай дори и спиртните напитки се наричат вино. Мнозина биха очаквали да се произвежда от ориз, но не, болшинството продукти се произвеждат от сорго - вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини и може да се отглежда в бедни почви.  Само много малка част от видовете байджу се произвеждат от ориз, които приличат на саке, но са с висок алкохолен градус.

Маутай е най-популярната марка байджу, по името на едноименното планинско градче Маотай в югозападен Китай, провинция Гуейджоу. В околността са съществували много малки производители, които след учредяването на Народна Република Китай се обединяват в една единствена фирма с държавно участие - Kweichow Moutai  (Куейчоу Маутай). Маутай в момента е като областта Коняк във Франция. Единствено алкохолните продукти произведени в града могат да носят името Маутай.
Маутай е символ на качество и престиж, националната напитка и гордост на Китай и се разпространява вече в над 100 страни по света. Известна е като „напитката на дипломатите“ -Хенри Кисинджър е казал при първото посещение на американски президент в Китай – „Ако пиехме повече от този еликсир, не бихме имали никакви проблеми във взаимоотношенията си“.

Маутай се консумира на стайна температура без добавяне на вода или лед, преди, заедно с храната или след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 10-15 мл. При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Когато се чукате трябва да държите чашката в основата с 2 ръце и винаги трябва да се опитвате вашата чаша да е по-ниско.

В наши дни по света Маутай се пие и на шотове в барове. Все по-популярни по света стават коктейлите на основата на напитката, като в доста страни вече има специализирани коктейл барове само с Маутай. Ескпертите казват, че Маутай скоро ще задмине по популярност напитки като текила и кашаса, дори ром и джин, особено като шотове и коктейли.