fbpx Китайски бизнесмени проявяват интерес за бизнес с България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Китайски бизнесмени проявяват интерес за бизнес с България

Китайски бизнесмени проявяват интерес за бизнес с България

Бизнесмените, посещаващи за пръв път България са изрази готовност за сътрудничество с български бизнесмени в областите: селско стопанство, рибарство и рибни култури, хартиена промишленост, недвижими имоти, информационни технологии, управление на международни финанси, обучение и др. По време на среща в БТПП, Представителна делегация от провинция Гуангдонг, Китай е декларирала желанието за партньорство. Федерацията на търговските палати на Гуандонг е сред най-големите бизнес организации в своята провинция с над 170 000 члена. Тя обединява около 300 браншови организации. Представлява много силни предприемачи и фирми. 

Самата провинция Гуангдонг е най-голямата в Китай, известна е като южната врата на страната. От нея е започнала преди около 30 год. икономическата реформа в Китай. За 37 години средния годишен растеж на икономиката е 13,7%. БВП на провинцията изпреварва този на Хонконг и Сингапур и скоро ще достигне нивата на БВП в Тайван. Икономическата реформа, на която разчита Китай се основава на две неща – стимулиране на вътрешен икономически растеж и стимулиране на инвестициите зад граница. Гостите подчертаха, че Балканският регион и страните, които обхваща са нов пазар за тях и оценяват големия потенциал за работа с местни партньори, поради добрия бизнес климат и приятната околна среда и природа.

Председателите на БТПП и Федерацията на търговските палати на Гуангдонг подписаха меморандум за разбирателство. Първата стъпка за реализирането на заложените в него области за сътрудничество ще бъде посещение на български фирми и предприемачи в провинция Гуангдонг през тази година.