Класика в жанра

Класика в жанра

Малко преди истинските зимни дни през януари имахме възможност да направим едно пътуване с Nissan X-Trail, който журналистите от Прес автоклуб "България" само преди месец избраха за всъдеход на 2005 г. у нас. Р

 Малко преди истинските зимни дни през януари имахме възможност да направим едно пътуване с Nissan X-Trail, който журналистите от Прес автоклуб "България" само преди месец избраха за всъдеход на 2005 г. у нас. Разбира се, нормално е да определим за пътуването такава дестинация, която да подхожда на машина 4х4. И както каза един приятел на редакцията ни - "Не може да не качиш джипа до Шилигарника на Банско, това си е класика в жанра!". Не се колебахме дълго и след уговорка с официалния вносител на марката "Нисан София" в петъчния следобед джипът ни чака пред шоурума - 2,2 л дизелов мотор с директно впръскване и 136 к.с.

 


Навън е невероятно студено и вятърът направо замразява ушите. Бързаме да запалим мотора, чийто шум едвам долавяме и веднага включваме подгряването на седалките, което усещаме само след няколко минути. Когато си измръзнал може би това е най-добрият начин да се сгрее тялото. Правим оглед на интериора - излъчва лукс и интелигентност. На таблото много ергономично са разположени уредите, изработени с много красив дизайн.

 

Разполагаме с 160W аудио система с 6-CD чейнджър и радиокасетофон. Веднага включваме някаква радиостанция.

Озвучаването наистина е много добро, а от волана мога да контролирам силата на звука. Допълнително имаме много ниши за всякакви дреболии, чаши, както и хладилен контейнер. Лостът на 6-степенната скоростна кутия е много добре разположен. В 10-ината минути, докато разглеждаме колата мощният климатроник вече е осигурил температурата в купето.
Просторът в купето допълнително се увеличава от панорамния люк
Просто трябва да се изпита удоволствието, докато пътуваш да гледаш през покрива пиринските снежни върхове. UV-защитеното стъкло е топ-лоизолирано и спомага за поддържане на желания климат, независимо от външните условия и слънчевите лъчи.
В петъчната вечер градската пътна истерия се вихри с пълна сила. За пореден път се убеждавам в действието на психологията, наречена "предимство на големия". Според мен ефектът се засилва и от това, че целият джип е брандиран с надписи test drive и виждам как шофьорите ни наблюдават.

Лекото притеснение в управлението заради големите габарити изчезва още след първия километър

Маневрирането е невероятно леко и воланът реагира на всяко мое движение. Огромното предно стъкло ми дава изключителна видимост на пътя, а двете странични огледала допълват сигурността на шофьора. Тук може би трябва да спомена, че седалката може да се коригира във всички посоки и аз, която съм с ръст 160 см, намирам най-добрата си позиция в тази голяма машина, така че се чувствам наистина Lord of the Road. Паркирането се оказва също много лесно - е, единствено трябва да помниш, че си с по-големи габарити.
Пътуваме към Банско. Чувстваме се много комфортно. Усещаме, че джипът реагира много добре, когато предприемаме изпреварване, а това дава сигурност. Чакаме отсечка, в която може да пробваме мощта и натискам педала. Виждам, че скоростомерът вече е на 180 км (изобщо не обичам такива скорости, но за теста може, за малко). Джипът лети, без никакви усилия. Спътниците ми само отбелязват как другите шофьори са ни гледали с учудване как ги изпреварваме. Сигурно са си мислили, че поредните "черни очила" са тръгнали на акция. Но все пак тази марка няма слава на машина на дебелите вратове, а и нали по колата ни пише "тест драйв".
Пристигаме в пиринското курортно градче, което е заприличало на поредната строителна площадка, защото много хотели продължават да се дострояват. За наше разочарование няма сняг, но имаме надежда, че като тръгнем да се изкачваме към пистите ще има - за да видим как ще се справи колата. И по тесния и стръмен път към Шилигарника също няма сняг, но има лед и пясък, което е не по-малко неприятно. Ние сме обути със зимни гуми. Дори не усещаме, че има промяна в пътната настилка.

X-TRAIL е оборудван с електронната
система 4х4 All-Mode


Тя дава лесен избор за движение с предно предаване (за оптимален разход на гориво), автоматичен режим за включване на 4х4 в движение без ограничение на скоростта и движение с блокиран диференциал за преодоляване на трудни терени. Ако системата усети загуба на сцепление с пътя електромагнитният съединител веднага разпределя идеалното съотношение на предварителното усилие предни/задни колела от 100/0 към 57/43.

Уникалната система Aktive Break Limited Slip Differencial (LSD) поддържа движението стабилно във всякакви терени. Тя контролира всяко колело индивидуално. Както беше в нашия случай при навлизане в заледен завой - ако няма сцепление, на колелата от едната страна, тя веднага ги стопира и прехвърля двигателната сила на другите. Така автомобилът не може да поднесе и ние реално го изпитахме. След това се опитахме да преодолеем около 35% снежен наклон при изкачване - без проблеми, дори на върха почти излетяхме, защото се позасилихме повече. Измъкнахме се и от снежни преспи (търсихме ги специално за случая), изобщо през цялото време имахме усещане за сигурност.
Когато вечерта се прибирахме решихме да включим и специалните off-road фарове, които са интегрирани в алуминиевите покривни лайсни. Те дават видимост до 180 м и разширяват светлинния сноп до 15 м. E, бързо се наложи да ги угасим на пътя, защото насреща колегите започнаха да протестират пресветкайки. Но и предназначението им не е такова - те са за пресечена местност.

По каталог разходът на тази версия X-Trail е 6,2 л/100 км извънградско и 9,0 л/100 км градско.
Цената на дизеловия модел започва от 53 590 лв. с ДДС, като при допълнително монтиране на седалки се ползва данъчен кредит.

 

Facebook коментари