Кога и къде да планираме своята ски ваканция

Ако искате да се забавлявате през зимата, но все още нямате план как да го направите, не се притеснявайте! Има няколко фактора, които са най-важни за всеки любител на снега, а именно –  добре поддържаната писта и добрите метеорологични условия. Всеки обаче има различни предпочитания, когато избира курорт. Някои туристи са съсредоточени главно върху разстоянието и времето за пътуване, а други са по-заинтересовани от луксозния хотел, ресторантите и клубовете. Ето и съветите на експертите в пътуванията eSky за това как и къде да планирате своята ски ваканция, кога ще ви излезе най-изгодно и къде са едни от най-хубавите писти в света.

Цел на пътуването

Преди да планирате пътуването си, помислете за приоритетите си. Заминавате, за да карате ски цял ден, а вечер да се отдадете на нощния живот или предпочитате престой в уютна къщичка, далеч от шума и туристически атракции? Ако държите на перфектните условия за ски, то тогава се насочете към Алпите. Австрия, Франция или Италия са местата с най-много писти. Ако сте любител на природата и бюджетът ви е по-малък, помислете за пътуване до Словакия, където ще намерите добра инфраструктура и приятелска атмосфера на приемливи цени. Можете също да помислите за Грузия. Тя е сред предпочитаните места за зимни спортове, поради ниските цени на ски картите, наемането на ски екипировка и полетите, както и заради спиращите дъха гледки. Всичко това се предлага от Гудаури – най-големият ски курорт в Грузия.

Кой град да изберете

В Австрия ще намерите перфектни условия – хубави писти и модерни ски центрове. Хотелското настаняване е разнообразно – от луксозни хотели до гостоприемни къщи за гости. Цената на ски картата за една седмица е между 180-250 евро. В зависимост от курорта, проверете полетите до най-близкия град, откъдето можете да наемете кола под наем и така да ви излезе най-изгодно. Един от известните курорти е Zillertal Arena с над 140 км писти и голям брой ски училища. Преди две години там бе открита и новата атракция – ски пистата с най-висока надморска височина в цяла Австрия, извисяваща се на 1930 метра над морското равнище. Sölden също е много популярен и „предлага“ най-високите върхове – до 3340 метра. Това е и единственото място в Австрия, където ски пистите са директно свързани с лифтове до останалите ски зони.

Франция е рай за скиорите с многобройните си писти и повечето слънчеви часове в сравнение с Австрия. Седмичната карта струва около 200-250 евро, а едно от най-популярните места във Франция са трите долини, разположени близо до границата с Италия. Голямо предимство е близостта до летището Гренобъл. Там ще намерите над 600 км свързани ски писти, разделени на такива за начинаещи, за средно напреднали и за професионалисти.

В Италия, освен прекрасните писти, допълнително предимство е вкусното бомбардино – загряваща напитка, съдържаща яйчен пунш, уиски и бита сметана. Стандартът на хотелите и къщите за гости е добър, а цените на картите варират между 180-200 евро.

В Словакия ски пистите са подобни на алпийските, но броят им е по-малък, отколкото в Австрия или Франция. Предимство обаче е, че цените в Словакия са по-ниски (картата е около 180 евро), а климатът гарантира добри условия за ски и снежна зима до края на април.

Разбира се, в България също можете да се отдадете на зимни спортове, посещавайки Боровец, Банско или Пампорово, дори само за уикенда. Хотелско настаняване може да се намери за всеки вкус, а цените започват от около 20 евро за двойна стая.

Кога да резервирате

Ако вече сте избрали къде точно да отидете, остава само да резервирате самолетните си билети и да изберете хотел.

Когато купувате и резервирате хотели сами, имате голямо предимство пред организираните пътувания, защото можете да направите всичко по свой начин и да планирате ваканцията си по всяко време на годината. Освен в активния сезон, си струва да се качите на ските и през март и април, когато цените на картите и настаняването са по-ниски, а денят е дълъг. Организирането на пътуване в края на сезона има още едно предимство – можете да карате ски без да плащате такса за това. Много курорти въвеждат популярната „безплатна ски услуга“ – всеки, който резервира престой в рамките на определен период, получава безплатен ски пропуск.

Превоз на ски екипировка

Всяка авиокомпания има своя собствена политика, свързана с превоза на ски екипировка. Най-често превозвачите разрешават да се транспортира спортно оборудване в багажното но това е свързано с ограниченията за теглото и размера и се заплаща допълнително. Винаги проверявайте правилата, които важат за даден маршрут и за конкретен превозвач.