fbpx Когато говорим на различни комуникационни езици | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Когато говорим на различни комуникационни езици

Когато говорим на различни комуникационни езици

На всеки се е случвало да мисли, че човекът срещу него или напълно е загубил ума си, или е чиста проба глупав. В повечето случаи обаче, той е напълно нормален …Просто ние говорим на различни комуникационни езици, без да си даваме сметка за това.

Ето няколко примера:

1. Екипът на Георги има среща всеки понеделник. Колегите му поставя теми, които се обсъждат и се вземат решения. Понякога ден по-късно Ана изпраща имейл с молба да се преразгледа решението, прилагайки нови аргументи, Георги намира това за дразнещо и неефективно. Той винаги пита на срещата дали някой има нещо да добави, но Ана обикновено е мълчалива. Според Георги, тя просто е глупава и бавна, и той планира да я изключи от екипа.

2. Винаги, когато Ева се среща с клиента си Антон, е силно раздразнена. Тя планира какво иска да обсъди, но той закъснява и прекарва половината от срещата в обсъждане на теми, които нямат никаква връзка с работата им. Ева смята, че е повърхностен и го търпи само, защото е клиент. Тя предпочита да изпраща на Антон въпросите по мейла, но знае, че нейният мениджър не би приел това и обмисля да прехвърли клиента на някой друг.

3. Фирмата на Марко търси нов офис и мениджърът му Вера иска той да подбере офисите, които тя да посети. Марко посещава девет офиса и избира три от тях. Обяснява на Вера, а тя започва да задава въпроси, на които той не може да отговори. Това кара Вера да продължи с питания относно останалите шест офиса. В заключение тя решава, че Марко не е в състояние да приключи сам дори една съвсем проста задача. Вера е изключително раздразнена и недоволна от работата му и решава да види и деветте офиса сама. След посещението взема същото решение като Марко, но счита това за случайност, тъй като той не е разбрал всички детайли и няма как да е взел правилното решение.

4. Иван и Мария трябва да съкратят 10% от персонала. Иван е направил сложна формула, която изчислява опита, ефективността и приноса на всеки, и по логичен път е стигнал до решение кой да бъде освободен. За Мария Иван е студен и безсърдечен. Тя счита подхода му за опасен за компанията, защото не взема под внимание взаимоотношенията в екипите, личното положение, клиентите и един куп други човешки фактори. Двамата провеждат дълга среща, която приключва абсолютно безрезултатно и с конфликт.

Тези истории са базирани на истински случаи и въпреки, че са леко видоизменени отразяват реални ситуации, които се случват непрекъснато. Те описват някои от комуникационните езици и диалекти, които всеки от нас ежедневно ползва. Непознаването им води до неразбирателство, стрес и един куп други проблеми, които залягат в основата както на фирмата, така и в отношенията с клиентите.

 

Facebook коментари