fbpx Кои са най-добрите продавачи на нови автомобили у нас? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кои са най-добрите продавачи на нови автомобили у нас?

В периода от 29 март до 5 май 2011, международната компания INTERNATIONAL SERVICE CHECK е провела най-голямото в Европа, международно изследване чрез тайни клиенти в автосалоните за продажба на нови автомобили. В проучването са включени 11 страни, 19 производителя и 29 автомобилни марки, достигайки общо 546 посещения.
Във всяка страна е изследвано обслужването на три обекта от всяка избрана автомобилна марка, като всеки обект е посетен от различен таен клиент.

В България са направени 24 посещения от марките: Fiat, Ford, Hyundai, Citroen, Peugeot, Skoda, Toyota, Volkswagen;

Задачата на тайните клиенти е била да посетят посочен шоурум за автомобили в търсене на нов, среден клас автомобил - малък, семеен/компактен автомобил. За да може отделните посещения да бъдат сравними, тайните клиенти са се държали според предварително зададен сценарий. Преди да посетят изложбена зала, те е трябвало да подготвят конфигурацията на колата, която биха желали да закупят. По време на посещението клиентите са оценили вътрешния и външния вид на изложбена зала, на представянето на колите, на поведението на служителите, и най-важното - качеството на консултация със служител.
При посещението тайните клиенти са проверили търговските умения на служителите по наколко начина. Те са попитали за отстъпки и са наблюдават реакцията на служителите, питали са за необходимото време за доставка на автомобила, проверили са дали служителят самоинициативно представя писмена оферта и информация за финансовите възможности, дали са поискани данни за контакт с клиента, както и дали са дали собствена визитка. Клиентите също така е трябвало да направят тест драйв, в случай, че такава възможност е предложена от търговеца.
Тайните клиенти са били жени и мъже над 25-годишна възраст, с различен професионален статус, които имат шофьорска книжка и повечето от тях притежават кола.

Най-добри резултати са дадени в Унгария – 82,7%, следвани от Словакия – 82,1% и за наша радост на трето място България – 81,9%

Най-добро обслужване по марки автомобили в България са установени при Toyota Balkans – 91,0%, IND Commerce – 88,5% и Euratek – 87,9%
Тайните клиенти са останали най-доволни от автосалоните на Skoda, Бургас - 100%, Toyota, Бургас – 94,7% и Ford, София на бул. Сливница – 92,6%.