fbpx Колко пари ще отделите за подаръци? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Колко пари ще отделите за подаръци?

Колко пари ще отделите за подаръци?

Българите ще похарчат средно по 289 лева за коледни подаръци или с около 40 лв. повече от миналата година според проучване2, поръчано от Visa Европа. Най-щедри ще са жителите на Пловдив и Русе. Всеки от тях е отделил по около 320 лв. за да зарадва близките си. Както и предишни години, сред най-търсените подаръци ще бъдат дрехите и играчките, които ще бъдат предпочетени от съответно 19% и 18% от анкетираните. Едва един на всеки 15 човека ще подари книга за Коледа. Това е по-малко от 2011 г., когато един на всеки 11 е избирал четиво за близките си.

Най-натоварени за търговците в България ще бъдат дните между 19 и 22 декември, когато над 53% от запитаните ще направят своите покупки за празниците. Други 17% ще оставят пазаруването за последния момент - 23 и 24 декември. Информацията за България е в съответствие с информацията за цяла Европа – най-натовареният ден за магазините на търговските улици на Стария континент ще бъде 22 декември. Тогава се очаква да се обработят около 50 милиона транзакции на обща стойност около 2,6 млд. евро, които ще бъдат извършени в магазините на континента. В най-натоварения час от деня Visa Европа очаква картодържателите да осъществяват 34,722 транзакции на секунда.

Близо една трета от участниците в проучването са заявили, че ще похарчат до 100 лв. за подаръци, други 26% ще отделят между 101 лв. и 200 лв. Около 1/10 от запитаните са приготвили по-сериозни суми за подаръци на стойност над 500 лв. След жителите на Пловдив и Русе, най-щедри ще бъдат старозагорци (302 лв.), следвани от плевенчани (299 лв.) и софиянци (289 лв.). Хората от Черноморието, за разлика от 2011 г. и 2010 г., остават по-назад в класацията. Жителите на Бургас ще похарчат 258 лв. за коледни подаръци, а тези на от Варна - 226 лв. През 2011 г. те бяха най-щедрите българи с подаръци на стойност съответно 307 лв. и 289 лв. През 2010 г. бургазлии са първи сред всички с планове да изхарчат средно по 276 лв.
Мъжете ще изхарчат средно само лев повече за коледни изненадни от нежните си половинки – 289 лв. срещу 288 лв. Това означава, че дамите постепенно настигат кавалерите в стойността на подаръците, които купуват – през 2011 г. разликата в плановете за харчове на двата пола е била 58 лв. в полза на мъжете.

Интересен факт е, че 14% от запитаните ще зарадват десетима свои приятели и роднини. Любимият човек и малчуганите у дома традиционно се радват на най-много изненади – те са първите, на които участвалите в проучванията през 2011 г. и 2010 г. са направили подаръци.
Онлайн магазините постепенно печелят популярност като места за пазаруване, въпреки че офлайн магазини все още са предпочитана шопинг дестинация. Тази година малко над 20% от запитаните ще посетят както реалните, така и виртуалните магазини в сравнение с 15% през 2011 г. и 7% през 2010 г. Това показва, че онлайн пазаруването печели все по-голяма популярност сред българските потребители. Сред реалните магазини, моловете са най-предпочитаното място за направата на покупки и тази година 32% от потребителите ще закупят подаръци оттам.

Картите печелят все по-голяма популярност като средство за разплащане – около 30% от запитаните ще използват тяхната дебитна или кредитна карта, за да заплатят подаръците, които купуват.

Най-предпочитаните коледни подаръци са парфюмът (11,3% от запитаните) и екскурзията (11,1%). Около 7% от анкетираните биха искали да получат дреха. Също толкова ще се зарадват най-много на техника или уреди за дома. Едва 5% от хората биха желали да получат книга – малко по-малко от тези, които реално ще бъдат зарадвани с любимото четиво. Това са любимите коледни подаръци на българите от години – през 2011 г. и 2010 г. екскурзията, техниката, парфюмът и дрехите отново са били в топ 5 на най-предпочитаните подаръци.
Българите ще прекарат празниците основно у дома като малко повече от една трета от запитаните планират да пътуват. За пътуването ще похарчат средно по 414 лв.

Facebook коментари