fbpx Колко ще похарчат българите това лято за ваканцията си? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колко ще похарчат българите това лято за ваканцията си?

Повече от три четвърти (77%) от българите, ще плащат с дигитални средства по време на ваканциите си в чужбина, а 69% ще използват дебитната карта като платежен метод. Това показват резултатите от проучването на Visa „Намерения за пътувания и разплащания 2024“, което обхваща седем държави в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), включително България. Данните от него сочат, че значението на дигиталните разплащания сред потребителите от ЦИЕ нараства. Все по-вероятно е пътуващите в различни държави да използват дигитални разплащателни средства като платежна карта, смартфон и смарт часовник, които са най-популярният избор, предпочетен от 4/5 от туристите.

Пътуващите българи, които използват разплащателна карта Visa в други страни, посочват петте основни предимства на нейната употреба. Най-голям брой анкетирани в България отдават  значение на удобството (69%), следвано от риска от загуба на пари в брой (64%) и скоростта на плащане (38%). Други важни за респондентите предимства са завишеният контрол върху разходите (36%) и изгодните валутни курсове (33%).

Тази година 44% от българите ще почиват в чужбина, като 92% от пътуванията ще бъдат в рамките на Европа. Най-голям процент от анкетираните планират да посетят Гърция – 40% и Италия –  22%. На трето място сред предпочитаните дестинации на нашите сънародници е Турция – 20%, следвана от Германия – 13%.

Проучването показва, че 47% от българските респонденти черпят информация за пътуванията си от семейство и приятели. Малко над една трета – 36%, се обръщат към туристически уебсайтове като TripAdvisor, за да открият идеи за дестинации. Почти същият процент хора – 34%, избират да се обърнат към туристически агенции и техните брошури, а 24% използват като източник на вдъхновение социални мрежи като Instagram, Faceboоk и TikTok.

Повече от половината ваканции – 56%, планирани от българите тази година, ще бъдат организирани самостоятелно. При този тип пътуване онлайн резервациите са предпочитана опция за настаняване – 63%, транспорт – 44%, както и за билети за вход и допълнителни екскурзии – 20%. За всички изброени услуги най-популярният метод е платежната карта.

На пакетните почивки се падат над една трета от пътуванията – 39%. Малко над половината от тях, или 51%, са закупени в офиса на туристическа агенция, а 49% от българите са поръчали своята пакетна почивка чрез онлайн платформи с предложения от различни агенции, или от уебсайта на туристическата агенция. Както при самостоятелните пътувания, за пакетните ваканции платежната карта също е най-често посочваният начин на плащане при онлайн покупка.  

Най-често сънародниците ни плащат с картата си в ресторанти – 78%, хранителни магазини – 75% и музеи – 65%. Челната петица се допълва от плащания, извършени в обществения транспорт – 54%, както и такива в увеселителни паркове –  47%. Същата тенденция се запазва и при трансакции чрез смарт часовници и телефони – 71% плащат чрез смарт устройства в ресторанти, 64% - в хранителни магазини, а 60% от българите използват този метод в музеите. Над половината от българските респонденти – 58%, използват този метод на плащане в обществения транспорт, а 48% в клубове.

Българите възнамеряват да похарчат средно около 735 евро на човек за най-дълго планираното си пътуване в чужбина. С карти Visa те могат да се разплащат в повече от 180 валути.

СЪВЕТИ на ВИЗА ЗА ПЪТУВАНЕ В ЧУЖБИНА

Плащания в чужбина

Когато плащат с Visa, или теглите пари в брой от банкомат в чужбина, пътуващите могат да избират дали да плащат в местна, или в родна валута. Изборът на местната валута може да означава по-изгоден обменен курс.

Изгодни валутни курсове

Плащането с Visa в чужбина може да бъде по-изгодно от закупуването на валута в обменно бюро.

Спокойствие

Плащането с Visa в чужбина осигурява спокойствие, тъй като вътрешните и международните плащания са защитени чрез редица различни методи.

Сигурност

Плащанията с карта Visa в чужбина са защитени от измами благодарение на същите високотехнологични системи, които защитават плащанията у дома. Следователно, те са сигурни, независимо къде плащате.

Простота

Използването на лесните и удобни методи за плащане на Visa позволява на хората да пътуват без излишна тежест.