fbpx Колконката на Алекс Кръстев: Изкуството да разказваш своята собствена история | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колконката на Алекс Кръстев: Изкуството да разказваш своята собствена история

 

До няколко месеца и членовете на LinkedIn ще получат своя Story-формат. Инженерите на най-голямата професионална платформа вече работят върху функционалността, a първите нейни ползватели са служителите на компанията. Аз лично си мечтая за “сторита” в LinkedIn от месеци, след като на няколко пъти по време на събития ми липсваше възможността да публикувам по-начесто в мрежата, без да заливам контактите си със снимки и цитати. Точно както мога да го правя със Story-тата в Instagram и Facebook, макар да не съм крайно голям почитател.

Разликата обаче е, че LinkedIn е изградена върху разказването на истории - на лични бизнес истории. Ако в Instagram един потребител може да наблюдава и показва нещо, създадено от друг, и пак да трупа последователи, то в професионалната мрежа в центъра си ТИ, експертът. Твоята лична история, твоите успехи, твоите умения.

Почти на всяка своя лекция или обучение за LinkedIn се налага да обяснявам, че това не е платформа за намиране на работа, а за персонален брандинг и създаване на възможности. Там всеки разказва за своите постижения и за постиженията на своята компания. Споделя опит и се мери с най-добрите. Да, често го “изговаряме” през продукти и услуги, но хей, нали точно те са резултатът от нашата иновативност? Storytelling-ът е само инструмент. А колкото повече инструменти за разказване на тези истории има, толкова по-добре.

Все още не знаем какви ще са характеристиките на LinkedIn Story-тата - в колко секунди ще се побират, какъв набор от стикери, шрифтове и мултимедия ще ползват, доколко ще създават възможности за взаимодействие между няколко професионалисти... Тяхно предимство обаче със сигурност ще бъде възможността и потребителите, и брандовете да излязат от традиционния си стегнат изказ и визуална идентичност и да експериментират с бърза ангажираност. И това ще изисква още по-голямо майсторство, защото да разказваш своята собствена история в кратки форми е буквално изкуство.

Какво да прочетете след този текст: StoryBranding 2.0: Creating Stand-Out Brands Through the Purpose of Story. Jim Signorelli. Greenleaf Book Group Press