fbpx Колонката на Гетов: Без войнишки крак не се превзема територия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колонката на Гетов: Без войнишки крак не се превзема територия

 

„Картата не е територия“. Това старо правило в момента се превръща в изключително важно за оцеляването на бизнеса. Всеки един от нас има ментална карта за своя бизнес, съставена от неговите вярвания и познания за него и с нея ние се движим по територията на пазара.

В 10-годишната ми практика съм се срещал и работил с много различни собственици и мениджъри. Някои от тях ползват стари карти, други такива, нарисувани от служителите им и поради тази причина на някои места са тотално сбъркани или нарочно манипулирани. Други се опитват да се ориентират по засичане на информация от няколко карти едновременно. Затова от голямо значение е как съставяме нашите карти, дали го правим сами или ползваме опитни картографи, което е личен избор.

Актуалността и достоверността на картата, по която сме се опитвали или се опитваме да водим сраженията си или завземането на нови територии, е ключов фактор за успеха ни във всяко едно начинание, както в бизнеса така и в живота ни.

Това, което отличава настоящата ситуация е, че нямаме карта за нея - старите карти за голяма част от бизнеса са непригодни към момента, а и в бъдеще няма да са актуални. А за бизнеси, които в момента работят на пълна пара и си мислят, че всичко ще остане за тях така, както е било преди пандемията, много се заблуждават. Те работят в момента толкова добре, защото половината им алтернативни конкуренти са пуснали кепенците. Какво имам предвид под алтернативни конкуренти – например кино и ресторант са алтернативни конкуренти по отношение на един и същи бюджет.

Това, което ще е необходимо в близко бъдеще за бизнеса, е да се сдобие с нови карти. Но те могат да бъдат реални само, ако се откажем от старите и започнем на бял лист хартия, и слезем на територията, която трябва да картографираме.

А местността, от своя страна, ще се е преобразила на много места до неузнаваемост. Много стари обекти ще са изчезнали, ще са се появили нови или ще има зачатъци на нови. Когато се започнем да нанасяме данни в менталната си карта, е много важно в този процес да имаме неутрален поглед - дали външен или наш не е чак толкова важно. Най-важно е да е емоционално необременен и да има опит в картографирането.

Всъщност, това, което предстои, е да се завземат нови ниши на пазара и това единствено може да се случи с нови карти. Опознаването на различни територии или стари, които са се преобразили, за голяма част от бизнеса не стават във виртуалното пространство - трябва работа на терен.

Навремето в първата иракска офанзива, съюзниците от НАТО наблегнаха на бомбардировки, много и продължителни, предполагайки, че всъщност това ще е достатъчно за свалянето на Садам. Оказа се, че докато не стъпи войнишки крак на територията, тя не е превзета.

Така че, в момента е изключително важно да стегнем редиците на пехотата и кавалерията, ако е нужно да ги реорганизираме, за да можем максимално бързо да се адаптираме в новата ситуация.

Това, което в момента наблюдавам, е нагласата, че част от висшия мениджмънт ще се опита да използва стари начини за работа вътре в своите организации с идеята, че „те сега ще работят, защото ще ги е страх да не си загубят работата”. Това обаче е много грешно вярване.

Освен картите на пазара трябва да създадем и нови вътре, във фирмата, за да сме максимално ефективни, когато се даде новия старт, а той е по-близо отколкото си представяме. Само от нас зависи доколко ще сме готови.

Без войнишки крак да стъпи на дадена територия, тя не е превзета!